Απειλή για τα θερμοκήπια της Κρήτης η έλλειψη εργατών γης

Στο απροχώρητο έχει φτάσει το πρόβλημα της απασχόλησης εργατών γης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, όπως δήλωσαν στην «ΥΧ» παραγωγοί και εκπρόσωποι της διοίκησης του συνεταιρισμού θερμοκηπιακών κηπευτικών Ιεράπετρας «Ανατολή».

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Καραλάκης, «ενώ μέχρι τον Μάρτιο υπήρχαν εργάτες, τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει μαζικά προς την Ιταλία. Απ’ ό,τι έχουμε αντιληφθεί, φέτος υπάρχει κάποια αλλαγή στο καθεστώς της απασχόλησής τους στη γειτονική χώρα, που τους διευκολύνει να απασχολούνται νόμιμα και να μπορούν να πηγαίνουν και στη χώρα τους.

Εδώ και μήνες οι παραγωγοί αναγκάζονται και δουλεύουν και στα συσκευαστήρια, καθώς δεν υπάρχουν εργάτες, ενώ η συγκομιδή πάει συνεχώς πίσω, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα. Έτσι όπως πάμε, θα αρχίσουν να ξεπατώνονται καλλιέργειες, σε μια περίοδο που μιλάμε για κρίση επισιτιστικής επάρκειας. Έχουμε μιλήσει και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, Incofruit Hellas, για το μείζον αυτό θέμα».

Από την πλευρά του, ο παραγωγός του συνεταιρισμού, Αντώνης Ζαχαριαδάκης, αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί και τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατών:

«Προσωπικά, είχα οκτώ εργάτες στην επιχείρησή μου και έχουν μείνει οι τρεις. Κάνουμε βάρδιες και δουλεύουμε από τις επτά το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, γιατί πηγαίνουμε και στα συσκευαστήρια. Το γεγονός ότι η συγκομιδή πηγαίνει πίσω δημιουργεί μια αλληλουχία επιπτώσεων. Τα προϊόντα χάνουν σε τιμή, εφόσον δεν παραδίδονται στην ώρα τους, ενώ κάποια μένουν ασυγκόμιστα. Υπάρχουν άνθρωποι που καλλιεργούν με κόστος 5.000 ευρώ το στρέμμα και θα μπουν μέσα πολλές χιλιάδες ευρώ γιατί δεν έχουν εργάτες».

Ο συνεταιρισμός συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση (23/5) για να συζητηθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι στα μέσα Απριλίου είχε επισκεφθεί την Ιεράπετρα ο υπουργός ΑΑΤ, Γ. Γεωργαντάς, όπου και του παρουσιάστηκε η κατάσταση από τους παραγωγούς και του ζητήθηκε να βρεθεί λύση.