Απειλούν την τοπική παραγωγή τα κλειστά σφαγεία στη Χαλκιδική

01/07/2025
3' διάβασμα
apeiloun-tin-topiki-paragogi-ta-kleista-sfageia-sti-chalkidiki-356732

Σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκονται εδώ και μήνες οι κτηνοτροφικές μονάδες της Χαλκιδικής, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η λειτουργία των σφαγείων βρίσκεται σε αναστολή, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στην καθημερινή λειτουργία των μονάδων όσο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στις 16/6/2025, είναι η αδυναμία διάθεσης ζώων προς σφαγή. Πολλά από αυτά είναι ηλικιωμένα ή μη παραγωγικά και η αναγκαστική διατήρησή τους συνεπάγεται αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές και φροντίδα, χωρίς να αποφέρουν οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Τσιαρτσιαφλή, πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας –περιοχής όπου εκτρέφονται χιλιάδες αιγοπρόβατα–, η κατάσταση της επιβολής έκτακτων υγειονομικών μέτρων και η μαζική θανάτωση ζώων έχουν προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στους κτηνοτρόφους, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλον. Όπως λέει, το «πάγωμα» στα σφαγεία έχει οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική ασφυξία τους κτηνοτρόφους. «Στη Γαλάτιστα, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό· απλώς φυλαγόμαστε να μην έρθει η ασθένεια από τις περιοχές όπου βρέθηκαν κρούσματα. Ένας παραγωγός υπέστη μεγάλη ζημιά, ενώ τα μέτρα πρόληψης από πλευράς πολιτείας φέρνουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και ζημιές στα κοπάδια, καθώς είναι κλειστά τα σφαγεία εδώ και ενάμιση μήνα και δεν μπορούμε να σφάξουμε τα αμνοερίφιά μας και να “καθαρίσουμε” τα κοπάδια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαρτσιαφλής.

Επίσης, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την περίπτωση κρούσματος ευλογιάς που βρέθηκε σε εκτροφή στα Νέα Ρόδα και προσθέτει πως ήταν ένα απομονωμένο κοπάδι, χωρίς καμία επαφή με άλλα ζώα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για την περίπτωση μεταφοράς της ασθένειας στις «καθαρές» εκτροφές, ενώ εκτόνωση της κατάστασης αναμένεται μετά τις 8 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει άρση των μέτρων βιοασφάλειας, εφόσον, όμως, δεν σημειωθεί νέο κρούσμα ευλογιάς.

Στο μεταξύ, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, απέστειλε νέα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης: Επανεκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας από επιστημονικούς φορείς, κατεπείγουσα οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ενίσχυση της επιτήρησης των μετακινήσεων σε συνεργασία με την Αστυνομία και άμεση, επίσημη και σαφή τοποθέτηση της πολιτείας σχετικά με τον ενδεχόμενο εμβολιασμό, για τον οποίο επικρατεί μεγάλη σύγχυση και προβληματισμός στον κτηνοτροφικό κόσμο.