Απέσυραν κενές φιάλες φυτοφαρμάκων

Με επιτυχία το πρόγραμμα σε δήμους της Λάρισας

Με επιτυχία στέφθηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τίτλο «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων», για τη φετινή χρονιά στους δήμους του Νομού Λάρισας, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Θεσσαλοί αγρότες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και τις οδηγίες διαχείρισης των κενών φιαλών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συλλογής, διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές γεωπόνους ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν είχαν ξεπλυθεί οι κενές συσκευασίες επαρκώς ή δεν είχαν στραγγισθεί πλήρως.

Στη συλλογή των κενών συσκευασιών παρευρέθηκε ο συντονιστής του προγράμματος, τμηματάρχης Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρης Σταυρίδης, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κ. Γιαννακός, και εκπρόσωποι των δήμων, όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, τον ΦΟΔΣΑ Λάρισας, τους δήμους της ΠΕ Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

Ρεκόρ συγκέντρωσης συσκευασιών στον Δήμο Τεμπών

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Τεμπών, Γεώργιος Μανώλης, αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την ανταπόκρισή τους στο πρόγραμμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι αγρότες του Δήμου Τεμπών υπέδειξαν υπευθυνότητα και συμμόρφωση στις οδηγίες διαχείρισης των κενών φιαλών.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει περίτρανα ότι η ενημέρωση και γενικότερα η όλη εκστρατεία που ξεκίνησε και συνεχίζεται από τον Δήμο Τεμπών, σε συνεργασία με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, απέδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, με προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης και ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, ως γνωστόν, έχει στόχο την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά τη διαχείριση των συσκευασιών τους».

Και συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο είναι έντονο στους δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και δη με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως και ο δικός μας.

Ο Δήμος Τεμπών συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα της περιφέρειας, καταδεικνύοντας έτσι με σαφήνεια τις οικολογικές του ευαισθησίες. Καλούμε όλους τους αγρότες του δήμου μας να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τη δέουσα ευαισθησία και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δείχνοντας έτσι συνέπεια σε έναν αγώνα περιβαλλοντικής ευθύνης και διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου».