Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Στα χαρακώματα για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας

 «Δεν επείγει, ας μετατεθεί το φθινόπωρο» λέει το Λαϊκό Κόμμα
 «Λάθος προσέγγιση, κινδυνεύει να μείνει πίσω η προσπάθεια» αντικρούουν οι Πράσινοι
 Ηχηρή η απουσία των Ελλήνων στη δημόσια διαβούλευση

Ψηλά παραμένει ο πήχης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας από την πλευρά της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η πανδημία COVID-19 φρενάρει προς το παρόν τις φιλόδοξες προσδοκίες της. Ήδη η παρουσίαση της ειδικής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) έχει μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «ΥΧ», και σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο πλέον προγραμματισμό της Κομισιόν, όλα δείχνουν πως αυτό είναι η αρχή.

Οι φωνές των Ευρωπαίων αξιωματούχων, κυρίως μεγάλης μερίδας ευρωβουλευτών, που μιλούν για μετάθεση της παρουσίασης το φθινόπωρο, αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ στο προσκήνιο αναδύεται και η ανάγκη καθυστέρησης των περιορισμών που προβλέπονται από τη Συμφωνία στον πρωτογενή τομέα, όπως επισημαίνουν.

Άλλες οι προτεραιότητες

Πριν από λίγες ημέρες, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επισήμανε σε ανακοίνωσή της πως η ειδική στρατηγική θα επιβάλει «νέους κανόνες και περιορισμούς στους αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη», σε μια εποχή που όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται στοχεύουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλη κρίση στον γεωργικό τομέα» δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann. «Και σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβληθούν πρόσθετοι κανόνες στους αγρότες», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινοβουλευτική ομάδα ζητά από την Επιτροπή να μην προβεί στην παρουσίαση της ειδικής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» στα τέλη Απριλίου, αλλά να το καθυστερήσει «τουλάχιστον για μετά το καλοκαίρι». Όπως εξηγεί ο Dorfmann, «πρέπει να παρέχουμε στους αγρότες ασφάλεια και να μην τους προσθέτουμε επιπλέον αβεβαιότητες». Γι’ αυτό, σημειώνει, η Ευρώπη οφείλει να σταθεί αρωγός των αγροτών, για να ανακάμψουν από την κρίση αυτή. Ο ίδιος τονίζει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να οριστικοποιηθεί η μεταβατική περίοδος και το μέλλον της ΚΑΠ.

Στον αντίποδα

Την αντίθεσή της εκφράζει, από την πλευρά της, η υπεύθυνη για την αγροτική πολιτική στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, Celia Nyssens: «Ο κ. Dorfmann έχει άδικο. Οι στρατηγικές δίνουν την κατεύθυνση του ταξιδιού και προγραμματίζουν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν επιβάλλουν κανόνες και περιορισμούς. Και είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το μέλλον εξασφαλίζοντας ποιοτικά προϊόντα, στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας και βοηθώντας το περιβάλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος και διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η Πράσινη Συμφωνία, εξαιτίας των οικονομικών πιέσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Πρέπει και τα δύο να τρέξουν ταυτόχρονα» υποστηρίζουν, καθώς ήδη έχουν μείνει πίσω ειδικές στρατηγικές όπως «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει την ίδια τη Συμφωνία.

Διαβούλευση

Εν τω μεταξύ, η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική έκλεισε στις 20 Μαρτίου, μετά από μία μικρή παράταση τεσσάρων ημερών που δόθηκε από την Επιτροπή. Συνολικά κατατέθηκαν 654 προτάσεις. Από το σύνολο των προτάσεων, μόλις 2 υποβλήθηκαν από την Ελλάδα. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, εταιρειών, περιβαλλοντικών ομάδων, πανεπιστημιακών, αλλά και μεμονωμένων πολιτών, κυρίως από το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, που υπέβαλαν τόσο τις παρατηρήσεις τους, όσο τις προτάσεις και τις επισημάνσεις τους.