Από Δευτέρα οι πληρωμές για συνδεδεμένες και υπόλοιπα Βασικής – Πρασινίσματος

Προσπάθειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβληθεί η εξισωτική πριν από τον Δεκαπενταύγουστο

Μόνο για τους επαγγελματίες αγρότες το αφορολόγητο

Τη διαβεβαίωση ότι από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, για τις οποίες είχε γράψει πρώτη η «ΥΧ» στις 8 Ιουλίου (φύλλο 36), μας έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθεί ακόμα και πριν από τις 14 Αυγούστου η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση πιστώσεις για Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση

Αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, αναμένεται η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το βόειο κρέας, το πρόβειο και το αίγειο, ενώ για το ίδιο διάστημα έχει δρομολογηθεί η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη σποροπαραγωγή. «Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται, οπότε από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είμαστε, εκτός απροόπτου, έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πληρωμές. Ίσως κάποια πρώτα ποσά –αν αυτό καταστεί εφικτό– πιστωθούν από την Παρασκευή 22 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις πληρωμές των δικαιούχων που έχουν υποβάλει ενστάσεις για τη Βασική Ενίσχυση και το Πρασίνισμα, ο κ. Αποστολάκης μας ανέφερε ότι επίσης θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα (25/7 – 29/7). Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης, σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνονται πληρωμές για Σχέδια Βελτίωσης και για το Μέτρο της Μεταποίησης από το προηγούμενο ΠΑΑ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Τέλος, όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση, σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το έτος 2014, ενώ για το έτος 2015 έχει καταβληθεί η προκαταβολή του 75% της δικαιούμενης ενίσχυσης. Η εκκαθάριση του έτους 2015 και των υπολειπόμενων πληρωμών του έτους 2014 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Αυγούστου, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πίνακα ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων και πραγματοποίησης των επιτόπιων ελέγχων.

  • Από τον Χρήστο Διαμαντόπουλο