Από την έρευνα στην παραγωγή η πρόβεια γραβιέρα Βοΐου µε προπιονική καλλιέργεια

Tα αποτελέσµατα από την πειραµατική παραγωγή της «Γραβιέρας Pro», της πρόβειας γραβιέρας, που ανήκει στα τυριά τύπου Έμενταλ ή αλλιώς τυριά ελβετικού τύπου και στηρίζεται σε προπιονικούς µικροοργανισµούς, παρουσιάστηκαν σε ηµερίδα στη Νεάπολη Κοζάνης, στις 13 Μαρτίου. Παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για τις νέες λύσεις στην παραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων παρακολούθησαν την εκδήλωση και ενηµερώθηκαν για το Μέτρο 16 «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και για τη µετάβαση στις νέες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 από στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Οι οµιλητές

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκοµίας του Τµήµατος Επιστήµης Τροφίµων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αικατερίνη Μοσχοπούλου, και ο Λάµπρος Σακκάς, µεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο εργαστήριο, παρουσίασαν τις νέες προσεγγίσεις για την παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων, ενώ έµφαση δόθηκε στην παραγωγή γραβιέρας στην περιοχή της Κοζάνης. Η ηµερίδα πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριµένου πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Οµάδας «ΓΡΑΒΙΕΡΑ PRO». Μέλη της Επιχειρησιακής Οµάδας είναι το Εργαστήριο Γαλακτοκοµίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Βοΐου Κοζάνης και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ως συντονιστής φορέας του έργου.
Βελτιωµένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Στόχος του συγκεκριµένου επιχειρησιακού σχεδίου είναι η δηµιουργία ενός νέου τυριού τύπου «Γραβιέρα» για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισµό του Βοΐου Κοζάνης. Το τυρί αυτό θα έχει βελτιωµένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ενισχυµένες βιολειτουργικές ιδιότητες µε την προσθήκη προπιονικής καλλιέργειας, αλλά και άλλων προβιοτικών µικροοργανισµών ως καλλιέργειες-ρυθµιστές. Από το προτεινόµενο Επιχειρησιακό Σχέδιο αναµένεται να αυξηθεί η αξιοποίηση του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται στην περιοχή και να διευρυνθεί η οµάδα των τυροκοµικών προϊόντων του συνεταιρισµού.
Διαφοροποίηση
Σύµφωνα µε την κα Μοσχοπούλου, «σκοπός είναι η γραβιέρα µε προπιονικούς και προβιοτικούς µικροοργανισµούς να προστεθεί ως επιπλέον προϊόν στην γκάµα του συνεταιρισµού». Η ίδια επεσήµανε ότι είναι διαφορετική, διότι «έχει οπές, έχει πιο γλυκιά γεύση και φτιάχνεται µόνο από πρόβειο γάλα». Ουσιαστικά, το προϊόν προσφέρει κάποια αυξηµένα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Σακκάς µίλησε στην εκδήλωση «για το πιλοτικό έργο που υλοποιήθηκε στο τυροκομείο του Συνεταιρισµού Βοΐου σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Γαλακτοκοµίας του ΓΠΑ, µε σκοπό την παραγωγή πρόβειας γραβιέρας µε προπιονική καλλιέργεια».
Τι είναι το Μέτρο 16
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, µίλησε για το Μέτρο 16: «Είναι ένα εργαλείο της ΚΑΠ 2014-2020, που έχει ως στόχο να φέρει φορείς του αγροδιατροφικού τομέα στο τραπέζι της συνεργασίας, να βάλουν κάτω ο καθένας τα δικά του δεδοµένα και να διαχυθεί η γνώση από τον έναν φορέα στον άλλον. Δηλαδή, η γνώση των πανεπιστηµίων και των εταιρειών να περάσει κατά κάποιον τρόπο στους παραγωγούς, ώστε να αναπτύξουν καινοτόµα προϊόντα και να πάνε την επιχείρηση ή την εκµετάλλευσή τους ένα βήµα πιο µπροστά σύµφωνα µε τα νέα πρότυπα και τα νέα κριτήρια της εποχής».
Τέλος, η Αγγελική Λαγογιάννη, στέλεχος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εξήγησε ότι «εµείς, ως GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, είμαστε υπεύθυνοι για τον συντονισμό του έργου και των δράσεων διάχυσης της καινοτομίας. Το 2018, ήρθαµε σε επαφή µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, το οποίο είχε την ιδέα για την παραγωγή ενός καινοτόµου τυριού. Φέραµε, λοιπόν, σε επαφή το ΓΠΑ µε τον συνεταιρισµό και όλοι µαζί φτιάξαµε µια επιχειρησιακή οµάδα για την προώθηση καινοτόµων προϊόντων στην κτηνοτροφική παραγωγή και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Συνεταιρισμού Βοϊου στην πρωτογενή παραγωγή.