Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Από τον ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας #DigiAgriFood οι υπηρεσίες green pass και pest free

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης στην υπηρεσία του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.
31/07/2024
4' διάβασμα
apo-ton-evropaiko-komvo-kainotomias-digiagrifood-oi-ypiresies-green-pass-kai-pest-free-328466

Η διαφύλαξη ειδών στους ευρωπαϊκούς οικότοπους ορίζεται σε οδηγίες του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, χωρίς αυτό να σημαίνει αποκλεισμό όλων των δραστηριοτήτων. Οι
περιορισμοί χρήσης, όμως, προκαλούν προβλήματα στους αγρότες, όπως είναι οι επιλέξιμες εκτάσεις για καταβολή ενισχύσεων. Ένα πλεονέκτημα που δίνεται στους παραγωγούς είναι η πράσινη ετικέτα (green pass), η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εκτενή κατάλογο με μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς τη φύση, προερχόμενων ή παρεχόμενων από διάφορες περιοχές Natura 2000.

Την υλοποίηση και την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς και την πλατφόρμα ανάλυσης περιεκτικότητας χημικών φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα (pest free)  ανέλαβαν η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης με αντικείμενο την Οικολογία, Ιφιγένεια Κάγκαλου και ο αναπληρωτής καθηγητής, Χρήστος Ακράτος, στο πλαίσιο των Υπηρεσιών προς τελικούς χρήστες που παρέχονται δωρεάν από τον ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας #DigiAgriFood.

«Πράσινο διαβατήριο»

Η Ιφιγένεια Κάγκαλου εξηγεί στην «ΥΧ» την ανταπόκριση στην υπηρεσία σήμανσης green pass του κόμβου. «Ο κόμβος μάς άνοιξε ένα παράθυρο επικοινωνίας με όλον τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και στα γεωγραφικά διαμερίσματα που καλύπτει. Η πρώτη υπηρεσία που παρέχει η ομάδα μας είναι το green pass, το «πράσινο διαβατήριο». Βρίσκουμε τα προϊόντα, τις δραστηριότητες που εντάσσονται σε περιοχές Natura και μπορούμε να τα σημάνουμε με στόχο να αποκτήσουν μια προστιθέμενη αξία, γιατί παράγονται και προσφέρονται μέσα σε πράσινες περιοχές», περιγράφει, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του «πράσινου διαβατηρίου».

Για τις δύο αυτές ιδιαίτερα χρήσιμες υπηρεσίες δρομολογείται συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς υπάρχει μεγάλη και αξιόλογη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και μέσω της περιφέρειας θα υπάρξει το προσεχές διάστημα συνάντηση με κτηνοτρόφους και τυροκομικές μονάδες της περιοχής

Η κα Κάγκαλου παραπέμπει στη νέα ΚΑΠ, που επιχειρεί μια σύνδεση της πράσινης παραγωγής με τα προϊόντα. Καθώς η ανταπόκριση στο green pass έρχεται από τη μεταποίηση, η ίδια διευκρινίζει πως δεν τους ενδιαφέρουν μόνο οι μεγάλες μεταποιητικές μονάδες, αλλά και οι οικοτεχνίες που παρασκευάζουν για παράδειγμα μαρμελάδες και ζυμαρικά, που τυποποιούν βότανα και βρίσκονται κυρίως σε περιοχές Natura. «Είναι θετικό να παρέχεται μια σήμανση που να αναφέρει ότι το προϊόν παράγεται σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς», σημειώνει.

Ανάλυση περιεκτικότητας χημικών φυτοφαρμάκων

Μια άλλη υπηρεσία του κόμβου είναι η pest free, δηλαδή μια πλατφόρμα ανάλυσης περιεκτικότητας χημικών φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νομικών δεσμεύσεων για μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή αρχή που λέει πόσο ασφαλής είναι η τροφή μας από το αγρόκτημα στο ράφι και το πιάτο μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις σε έδαφος, νερό και προϊόντα και να εξετάσουμε την παρουσία τοξικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, ώστε ο παραγωγός, ο μεταποιητής και ο καταναλωτής να γνωρίζουν πολύ καλά την ενδεχόμενη περιεκτικότητα, συντελώντας έτσι στο να είναι απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες», περιγράφει η κα Κάγκαλου.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ωφελούμενους του κόμβου #DigiAgriFood, από την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη μέχρι την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Για τις δύο αυτές ιδιαίτερα χρήσιμες υπηρεσίες, ο κόμβος βρίσκεται σε επικοινωνία και δρομολογείται συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς υπάρχει μεγάλη και αξιόλογη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και μέσω της περιφέρειας θα υπάρξει το προσεχές διάστημα συνάντηση με κτηνοτρόφους και τυροκομικές μονάδες της περιοχής.

Εξοικονόμηση υδάτων

Μιλώντας για τη σχέση των αρδευτικών υδάτων με την αγροτική παραγωγή, η κα Κάγκαλου σχολιάζει ότι χρειάζεται να γίνουν κινήσεις για την εξοικονόμηση ύδατος είτε με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και κύρια άρδευσης είτε με την ανακύκλωση. «Στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, δεν μπορούμε να θεωρούμε τα επεξεργασμένα απόβλητα ως απόβλητα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επεξεργασμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καλλιεργειών. Θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε οι δραστηριότητες να είναι συμβατές με τη φύση», τονίζει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: