Οι μηλοπαραγωγοί στην αυτόνομη επαρχία του Νότιου Τιρόλου στη Βόρεια Ιταλία χρησιμοποιούν περισσότερα επικίνδυνα φυτοφάρμακα από ό,τι χρειάζεται, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Umweltinstitut με έδρα το Μόναχο, σε συνεργασία με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, οι τοπικοί αγρότες «χρησιμοποίησαν σε διάστημα επτά μηνών φυτοφάρμακα που είναι εξαιρετικά προβληματικά για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, συχνά σε υψηλές συχνότητες και ποσότητες».

Το πόρισμα της ανάλυσης έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους αρκετών περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι αποδοκίμαζαν επί μακρόν την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στην περιοχή. «Εκτός από τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, σχεδόν το 1/4 των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για ωφέλιμα έντομα όπως οι ιχνευμονίδες», επισημαίνει η Christine Vogt, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

Αν και δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της ιταλικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας της ΕΕ, αρκετά από τα επίμαχα φυτοφάρμακα έχουν ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως «δυνητικά τοξικά για την αναπαραγωγή» (βλαβερά για το αναπαραγωγικό σύστημα) ή «δυνητικά καρκινογόνα». Ομοίως, η ποσότητα ή η συχνότητα των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων δεν ήταν παράνομες, αλλά η οργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν εν μέρει να αποφευχθούν.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι μέσω των λεγόμενων πρακτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων (IPM), οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν αντικαταστήσει ορισμένες από τις χημικές ουσίες με «εναλλακτικές, πιο βιώσιμες λύσεις».