Σε απόγνωση οι Τυρναβίτες αμπελουργοί

Ο περονόσπορος έχει πλήξει πάνω από τη μισή παραγωγή

Μείωση πάνω από 50% αναμένεται στη φετινή παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας στην επαρχία Τυρνάβου, η οποία έχει πληγεί από τον περονόσπορο.

Η ασθένεια έχει επιδημικό χαρακτήρα και έχει πλήξει όλα τα αμπέλια της περιοχής, ενώ πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές, π.χ. στο Δαμάσι και κυρίως στις λευκές ποικιλίες, που είναι πιο ευαίσθητες στον περονόσπορο.

Όπως είναι γνωστό, οι πολλές βροχοπτώσεις ευνόησαν την ανάπτυξη της ασθένειας και ας κέρδισε έδαφος η καλλιέργεια από τον παρατεταμένο καύσωνα που προηγήθηκε. Ο τρύγος τοποθετείται χρονικά στα τέλη του μήνα, ωστόσο οι προσδοκίες των παραγωγών είναι μειωμένες, καθώς πραγματοποίησαν πολλούς ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, χωρίς να καταφέρουν όμως να αντιστρέψουν το κλίμα.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, «σε αρκετούς αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής έχει εξελιχθεί σοβαρή προσβολή από περονόσπορο, όχι μόνο στο φύλλωμα, αλλά και στις ταξιανθίες. Σε ορισμένους, μάλιστα, η προσβολή των ανθοταξιών είναι σχεδόν καθολική. Μεγαλύτερο ποσοστό προσβολής εμφανίζεται στον Ροδίτη».

Οι αιτίες της επέλασης

Ο περονόσπορος προσβάλλει όχι μόνο την τρυφερή βλάστηση, αλλά και μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή από το παθογόνο και όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Η παρατεταμένη και έντονη αστάθεια του καιρού, με συνεχείς βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >30οC τις βραδινές και πρωινές ώρες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση της ασθένειας. Συστήνεται άμεσα η προστασία των ταξιανθιών/βοτρύων και της τρυφερής βλάστησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που καταπολεμά ταυτόχρονα και το ωίδιο. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας.