Απογοητευτικά τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων με γυναίκες ιδρύτριες στην Ευρώπη
Ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί ένα ελκυστικό αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η θέληση και από τα δύο φύλα να ασχοληθούν είναι η ίδια, η εκπροσώπηση των γυναικών στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μειωμένη σε σχέση με τους άντρες.
Πρόσφατη έρευνα, που υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μελετά τόσο το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με αντικείμενο την τεχνολογία όσο και τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων με επικεφαλής γυναίκες.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 15% της χρηματοδότησης πηγαίνει σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες. Πιο αναλυτικά, στην έρευνα συμμετείχαν 7.165 startups σε 37 χώρες της Ευρώπης, με τα ποσοστά να αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες ιδρύτριες στον τομέα της τεχνολογίας έχουν διπλασιαστεί από το 2010, ωστόσο εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον συγκεκριμένο τομέα, καταλαμβάνοντας το 17,4% (μέσος όρος για το 2010-2022) όλων των startups τεχνολογίας.
Χρηματοδότηση
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η έρευνα καταγράφει ότι το ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης που προορίζεται για startups τεχνολογίας με γυναίκες ιδρύτριες ανέρχεται μόλις στο 11,4%, παραμένοντας έτσι μία σημαντική πρόκληση. Κατά μέσο όρο, οι startups τεχνολογίας με τουλάχιστον μία γυναίκα ιδρύτρια λαμβάνουν λιγότερη χρηματοδότηση ανά γύρο, αλλά και συνολική χρηματοδότηση.
Στο στάδιο εκκίνησης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις των οποίων ηγούνται γυναίκες εξασφαλίζουν μόνο το 15% της χρηματοδότησης, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις υπό την ηγεσία ανδρών λαμβάνουν το υπόλοιπο 85%. Για επιχειρηματικά κεφάλαια πρώιμου και τελευταίου σταδίου, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες λαμβάνουν μόλις το 11% της συνολικής επένδυσης, με το 89% να πηγαίνει σε εταιρείες υπό την ηγεσία ανδρών. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν, επίσης, εμπόδια για την είσοδο στον τομέα της τεχνολογίας σε σύγκριση με άλλους τομείς.
Η έκθεση επισημαίνει, επιπλέον, ότι οι γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην πρόσβαση σε ιδιωτικές επενδύσεις και είναι πιο πιθανό να λάβουν έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές.
Επίσης, όχι μόνο λαμβάνουν χαμηλότερη πρώτη αποτίμηση των εταιρειών από τους άντρες ομολόγους τους, αλλά συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότερες αποτιμήσεις σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης των startups τους και είναι λιγότερο πιθανό να φτάσουν σε αποτίμηση 20 εκατ. ευρώ. Η μόνη θετική τάση στη χρηματοδότηση είναι ότι οι startups τεχνολογίας με γυναίκες στις ιδρυτικές τους ομάδες λαμβάνουν την πρώτη τους χρηματοδότηση πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνες που απαρτίζονται από ιδρυτικές ομάδες αποκλειστικά ανδρών.
Ανοδική τάση στη συμμετοχή
Ενώ οι γυναίκες ιδρύτριες παραμένουν μειοψηφία, η έρευνα διαπιστώνει ότι το ποσοστό των γυναικών επί του συνολικού αριθμού των ιδρυτών startups τεχνολογίας έχει διπλασιαστεί μεταξύ 2010 και 2022 (από 7% σε 14%). Ομοίως, ενώ οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν μόνες τους μια startup τεχνολογίας, το ποσοστό των μεμονωμένων γυναικείων startups αυξάνεται σταθερά. Η μελέτη σημειώνει, ακόμα, ότι οι startups τεχνολογίας με τουλάχιστον μία γυναίκα ιδρύτρια είναι σημαντικά μεγαλύτερες όσον αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων και ότι οι μεγαλύτερες ιδρυτικές ομάδες συνδέονται με υψηλότερη ανάπτυξη εργαζομένων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που ιδρύθηκαν μεταξύ 2010 και 2022 προέρχονται από τη Γαλλία, φτάνοντας τις 2.616 (21,0%), και ακολούθως από τη Γερμανία και την Ισπανία. Η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Στις περισσότερες χώρες, το ποσοστό των γυναικών ιδρυτριών τεχνολογίας μεταξύ όλων των ιδρυτών συγκεντρώνεται στο 10%-20%, με τον μέσο όρο στο 17%.
Σε αυτό το πλαίσιο, το EIT και οι Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας του έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα Supernovas, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, αλλά και υποστηρίζοντας εκείνες που ήδη συμμετέχουν σε αυτόν, διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στον επενδυτικό κλάδο σε πρώιμο στάδιο και πυροδοτώντας την ανάπτυξη για γυναίκες επιχειρηματίες και επενδυτές.