Ελβετία: Μικροκάψουλες ωφέλιμων οργανισμών ως εναλλακτική στα χημικά μυκητοκτόνα

25/12/2024
2' διάβασμα
elvetia-mikrokapsoules-ofelimon-organismon-os-enallaktiki-sta-chimika-mykitoktona-342437

Με τους παθογόνους μύκητες να προκαλούν το 13% των γεωργικών απωλειών παγκοσμίως κάθε χρόνο, μία ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Νεσατέλ και Haute Ecole Arc Ingénierie Le Locle στην Ελβετία και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας Fibl αναπτύσσουν μία εναλλακτική στρατηγική ελέγχου ενάντια σε ορισμένες μυκητολογικές ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του έργου Enhance, επικεντρώνονται σε μικροκάψουλες που περιέχουν συνδυασμό μικροοργανισμών.

Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως σε μεθόδους καταπολέμησης του Rhizoctonia solani. Αυτό το παθογόνο προσβάλλει το μαρούλι και το αντίδι και προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται σήψη του πυθμένα, επιφέροντας απώλειες έως και 100%. Κατά τη διάρκεια του έργου θα προστεθούν και άλλες ασθένειες-στόχοι, οι οποίες θα επιλεγούν μετά από διάλογο με τους αγρότες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το έργο υποστηρίζεται, επίσης, από το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών SNSF.

Τα βήματα αντιμετώπισης

Για να δημιουργήσουν τις μικροκάψουλες, οι ερευνητές εντοπίζουν πρώτα το κατάλληλο ενεργό μείγμα ωφέλιμων βακτηρίων-μυκητών. Οι μύκητες σχηματίζουν ευρέως διακλαδισμένα δίκτυα δομών που μοιάζουν με ρίζες, τα οποία ονομάζονται υφές. Ορισμένα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το δίκτυο για να μετακινηθούν. Με την αξιοποίηση αυτών των μυκητιακών οδών, τα ωφέλιμα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στις ρίζες των φυτών, όπου παρέχουν προστασία.Στην πράξη, τα ωφέλιμα βακτήρια, σε συνδυασμό με έναν μύκητα, περικλείονται σε μια μικροκάψουλα, η οποία επιτρέπει τη διατήρησή τους έως ότου παραδοθούν και τα δύο στο περιβάλλον-στόχο τους. Μόλις μπει στο έδαφος, ο μύκητας θα είναι σε θέση να σπάσει το φράγμα της μικροκάψουλας και να απλώσει τις υφές του, δημιουργώντας μια γέφυρα για τα βακτήρια ώστε να φτάσουν ενεργά στον στόχο τους.

Μόλις αναπτυχθούν επιτυχώς οι μικροκάψουλες και απομονωθούν οι κατάλληλοι συνδυασμοί μύκητα-βακτηρίων, ξεκινά η φάση της πρακτικής δοκιμής. Η αποτελεσματικότητα και η φιλικότητα των νέων βιομυκητοκτόνων προς το περιβάλλον θα τεσταριστεί σε δοκιμές σε γλάστρες και στο πεδίο.