Απογοήτευση στους παραγωγούς της Αγιάς για τις καθυστερημένες πληρωμές

Κινητοποίηση των παραγωγών μήλων Αγιάς στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα

«Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας δηλώνουμε πανέτοιμοι να αναλάβουμε αμέσως μετά το Πάσχα πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε με την πίεση των αγώνων μας να έχουμε αποδεκτά αποτελέσματα και ικανοποίηση  των αιτημάτων μας. Την Τρίτη 18 Απριλίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτών της Αγιάς η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα πάρει αποφάσεις».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών δήμου Αγιάς, καταγγέλλοντας τον ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντά για κοροιδία και εμπαιγμό, καθώς «χθες Δευτέρα 10 Απριλίου ήταν να γίνει προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΜ, κυρίως από τους Νομούς με δενδρώδεις και αμπελουργικές καλλιέργειες, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά στα Τρίκαλα. Συνάντηση την οποία ακύρωσε με ευθύνη του ο Υπουργός σήμερα το πρωί και ενώ οι αντιπροσωπείες από τους διάφορους Νομούς είχαν ήδη ξεκινήσει για τα Τρίκαλα».

Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ «ο Υπουργός ζήτησε να μην βγει ανακοίνωση της Επιτροπής μας μετά την συνάντηση, που θα κάναμε στα Τρίκαλα. Πράγμα στο οποίο ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε γιατί δεν μπορούμε να μην ενημερώσουμε  τους αγρότες για το τι θα προέκυπτε από τη συνάντηση στην οποία θα συζητούσαμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης εδώ και τρεις μήνες.

Όταν κατά τη συζήτηση για την ατζέντα της συνάντησης αναφερθήκαμε και στην εκκρεμότητα σχετικά με τις αποζημιώσεις των κερασοπαραγωγών, που παρά τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου  στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα, ο υπουργός ακύρωσε με ευθύνη του τη συνάντηση λέγοντάς μας “άντε γεια”. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση όντας δεσμευμένη στον δημοσιονομικό χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι σε θέση να τηρήσει ούτε τις υποσχέσεις για ορισμένα ξεροκόμματα στους αγρότες που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους. Γίνεται φανερό ότι οι υποσχέσεις του Φλεβάρη δόθηκαν από την κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και τώρα που έφτασε η ώρα της πληρωμής αρνούνται να καλύψουν όλες τις δεσμεύσεις τους ή επιλέγουν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας κάλυψη για το ίδιο προϊόν σε κάποιο Νομό ενώ αρνούνται να τα δώσουν σε κάποιο άλλο Νομό. Για αυτόν τον λόγο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς θα μείνει στην συνείδηση των αγροτών ως ο Υπουργός του «είπα-ξείπα». Στην ίδια ρότα κινούνται και οι κυβερνητικοί βουλευτές στους αντίστοιχους νόμους που διαδίδουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της εφησυχάζοντας τους αγρότες. Τα ψέματα τελείωσαν, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών, τότε είναι εναντίον μας όσο και αν μας καλοπιάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να ολοκληρωθούν όλες οι πληρωμές των αγροτών σε όλα τα προϊόντα που έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, την Μεγάλη Εβδομάδα. Ειδικότερα υπάρχει δέσμευση του Υπουργού ότι θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους για Μήλα και Κάστανα αύριο Μεγάλη Τρίτη.
  • Να ανακοινώσουν άμεσα το ποσό κάλυψης του χαμένου εισοδήματος για τα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη πριν 2 μήνες.
  • Να ενταχθούν όλα τα προϊόντα και οι ποικιλίες στην αποζημίωση των 72€/στρέμμα για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση από το de minimis στα Κάστανα της Αγιάς τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης.
  • Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι σε Ροδάκινα-Νεκταρίνια-Βερίκοκα θα ενισχυθούν κάποιες λίγες ποικιλίες όταν οι χαμηλές τιμές αλλά και οι ζημιά από τις βροχοπτώσεις αφορούν σε πολύ περισσότερες ποικιλίες για το ίδιο χρονικό διάστημα και αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν μόνο οι συγκεκριμένες ποικιλίες. Να μας πουν τον λόγο που δεν πάρθηκαν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε όλους τους Νομούς που καλλιεργούν Ροδάκινα.
  • Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν Αμύγδαλα, Σταφύλια, Καπνά κλπ η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και όχι σε επιλεγμένες περιοχές σε κάποιους Νομούς όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε».
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα.