Eπιβεβαίωση της «ΥΧ» για αναστολή 15 ημερών στην κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ

Την πλήρη αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020 αποφάσισε, επιβεβαιώνοντας την «ΥΧ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών τους.

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Σε παύση λειτουργίας τέθηκε πριν από λίγο η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2020, όπως μας πληροφορούν εκπρόσωποι ΚΥΔ, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα που εξήγγειλε νωρίς το μεσημέρι η αν. εκπρόσωπος της κυβέρνησης και στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από απόψε και για δύο εβδομάδας το ΟΣΔΕ θα παραμείνει κλειστό, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΕ δεν θα μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά ούτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής στο on-line σύστημα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ούτε μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ για δύο εβδομάδες.

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Για 15 ημέρες αναστέλλεται η υποβολή δηλώσεων στον ΟΣΔΕ ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Την απόφαση ανακοίνωσε νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Κλείνουν τα ΚΥΔ – Σε αναστολή του ΟΣΔΕ προχωράει το ΥΠΑΑΤ

Στην αναστολή της διαδικασίας υποβολής της ΕΑΕ 2020 προχωρά η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithros.gr σχετική ανακοίνωση αναμένεται από ώρα σε ώρα. 

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Κομισιόν: Ένα μήνα παράταση στo ΟΣΔΕ για τους Ιταλούς, και βλέπουμε – Ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα

Παράταση ενός μηνός αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διαδικασία υποβολής ΕΑΕ του έτους 2020 για τους παραγωγούς της Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊου. Η γειτονική χώρα μετρά τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, μετά την Κίνα, και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση να δοθεί παράταση για ένα μήνα φαίνεται πως αποτελεί μία πρώτη κίνηση από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να καθησυχάσει τους Ιταλούς παραγωγούς ότι θα διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί και επιπλέον χρόνος (νέα παράταση)  λόγω της δραματικής κατάστασης.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα προβεί σε αντίστοιχες αποφάσεις για όποια κράτη – μέλη ζητήσουν επίσημα παράταση στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων λόγω της κρίσιμης κατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση και για την Ελλάδα, εφόσον υποβάλει αίτημα. 

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν … το ΟΣΔΕ

Επιστολή προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥέχει αποστείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης προκειμένου να λάβει επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με τη λειτουργία των ΚΥΔ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τις φωνές ανησυχίας από την πλευρά των αγροτικών φορέων να πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο αρμόδιος υπουργός απευθύνθηκε στους επιστήμονες του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκειμένου να λάβει και τις κατάλληλες οδηγίες.

Με το σενάριο για ενδεχόμενο κλείσιμο καφετεριών, καφενείων και μπαρ ακόμη και αύριο, να έχει διαρρεύσει, δεν αποκλείεται να ανασταλεί και η λειτουργία των ΚΥΔ για συγκεκριμένες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η προσέλευση των παραγωγών στα Κέντρα για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Βέβαια, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, στα ΚΥΔ έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα όπως προγραμματισμένα ραντεβού με τους παραγωγούς, αποφυγή συνωστισμού, εγκατάσταση αντισηπτικών κα. Εξάλλου, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που δεν κρύβουν ούτε οι ίδιοι την ανησυχία τους, προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί κατά τις ώρες εργασίας τους.

Κρίσιμες λοιπόν αναμένονται οι επόμενες ώρες αναφορικά με την απάντηση που θα δώσει ο ΕΟΔΥ στην ηγεσία του υπουργείου. Στην περίπτωση που αποφασιστεί προσωρινή παύση λειτουργίας των Κέντρων, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα κληθούν να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της ίδιας της διαδικασίας της υποβολής ΕΑΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα.

Και πως, όχι, όταν όλο αυτό το διάστημα Ενώσεις παρέχουν υπηρεσίες ως ΚΥΔ χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη από το νόμο πιστοποίηση. Ανώτατη πηγή στο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά, εξηγώντας πως η on line υποβολή των αιτήσεων μπορεί να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» κάποιων, που θα εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση και θα προσέρχονται στα σπίτια των ανυποψίαστων παραγωγών για να τους βοηθήσουν, με το αζημίωτο φυσικά, προσπαθώντας να μετατρέψουν τη σημερινή συγκυρία σε ένα κερδοσκοπικό πλιάτσικο.