Απώλεια μέρους της παραγωγής και επιπτώσεις στην υγεία των μελισσών από την απαγόρευση μετακίνησης των μελισσοκόμων

«Χάθηκε μια παραγωγή για το μέλι και εάν συνεχιστεί η κατάσταση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τότε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι μέλισσες, αλλά και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι». Την εκτίμηση αυτή έκανε η δρ Φανή Χατζήνα, βιολόγος-ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Χαλκιδική.

Όπως σημειώνει, καθώς στην Ελλάδα πολλοί μελισσοκόμοι στηρίζονται στις μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις για την παραγωγή του μελιού τους αλλά και για τη διατροφή των μελισσών, αυτό σημαίνει ή ότι θα πεινάσουν οι μέλισσες ή ότι θα «πεινάσουν» οι μελισσοκόμοι. «Η παραγωγή μελιού στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη, γιατί δεν παράγεται μέλι εάν κανείς δεν μεταφέρει τα μελίσσια του. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος μελισσοκόμος μπορεί να βρίσκεται κοντά σε νομές όπου τα μελίσσια του θα έχουν τροφή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόση ώστε να βγαίνει και η παραγωγή», επισημαίνει η δρ Χατζήνα.

Επιπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τονίζει ότι θα υπάρξουν, αλλά θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα από άλλες παραγωγές. Για την ίδια, οι επιπτώσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η απώλεια μέρους της φετινής παραγωγής, που σημαίνει κόστος στην τσέπη του παραγωγού, και η δεύτερη η ποιότητα της τροφής που πήραν, ή θα πάρουν, οι μέλισσες σε αυτό το διάστημα.

«Οι μέλισσες μπορούν να τραφούν ακόμη και με τεχνητή τροφή μέχρι να φτάσουν στο σημείο να παράγουν. Όμως, η τεχνητή τροφή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των μελισσών, γιατί δεν είναι το ίδιο θρεπτική όσο η φυσική. Όταν η έλλειψη φυσικής τροφής παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρισκόμαστε στην άνοιξη, που οι μέλισσες επιζητούν περισσότερη τροφή και δεν την έχουν, τότε υπάρχει και η περίπτωση να λιμοκτονήσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Πυκνότητα μελισσιών

Την ίδια ώρα, η δρ Χατζήνα επισημαίνει και τον παράγοντα της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών που επηρεάζουν δυσμενώς τη μελισσοκομία στη χώρα μας, όπου η ξηρασία έχει αυξηθεί, τα άνθη έχουν αλλάξει το χρονικό όριο που ανθίζουν και οι νομές, οι οποίες θεωρούνταν πρότερα βασικές, μπορεί να μη δίνουν τώρα την ίδια παραγωγή επειδή δεν βοηθά το κλίμα.

Οι τροφές λιγοστεύουν, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει μεγάλη πληθώρα μελισσιών. «Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί, αλλά και μετρήσει, είναι η μεγάλη πυκνότητα των μελισσιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο η οποία φέρνει ανταγωνισμό και μοιράζει την πίτα της τροφής. Συνάδελφοι βιολόγοι που ασχολούνται με τις άγριες μέλισσες και άλλους επικονιαστές θεωρούν ότι οι κοινές μέλισσες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα ανταγωνισμού της τροφής με τα παραπάνω είδη. Το πρόβλημα της πυκνότητας των μελισσιών στην Ελλάδα πρέπει να το προσέξουμε», καταλήγει.