Απώλειες στην αμπελοπαραγωγή προκάλεσε ο καύσωνας

✱ Απειλούν τώρα οι ασθένειες ✱ Τι πρέπει να προσέξουν οι καλλιεργητές

των Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Μεγάλο πλήγμα στο αμπέλι, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο, άφησε πίσω του ο καύσωνας, με τους παραγωγούς να είναι αντιμέτωποι επιπλέον και με ασθένειες που απειλούν την υπόλοιπη παραγωγή τους. Από τον Τύρναβο και την Αταλάντη μέχρι την Κορινθία, οι αμπελοκαλλιεργητές περιγράφουν στην «ΥΧ» τις ζημιές που υπέστησαν και τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά τους.

Ευάλωτα τα ξερικά στις υψηλές θερμοκρασίες

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών στο αμπέλι, σειρά πήρε και ο καύσωνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες άφησαν το δικό τους αρνητικό αποτύπωμα και τα αποτελέσματα θα φανούν το προσεχές διάστημα.

Αν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία λίγο πριν από τον τρύγο (σε έναν μήνα περίπου), οι εναλλαγές στη θερμοκρασία και στην υγρασία επηρεάζουν σημαντικά τον σχηματισμό του καρπού. Μεταφέροντας την εικόνα των αμπελιών από την περιοχή της Αταλάντης, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, ο Μάκης Κοντογιώργος, οινοποιός και αμπελουργός, επισημαίνει τις επιπτώσεις του τελευταίου καύσωνα στο αμπέλι: «Πρόβλημα στις υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασαν οι αμπελώνες που βρίσκονται στον κάμπο και ειδικότερα οι λευκές ποικιλίες. Τα κόκκινα δείχνουν να είναι περισσότερο ανθεκτικά και οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στα άλλα».

Ο κ. Κοντογιώργος εκτιμά ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 20%. Ωστόσο, αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι να μην επηρεαστεί η ανάπτυξη του καρπού το επόμενο διάστημα. «Έχουμε έναν μήνα μπροστά μας για τον τρύγο και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή. Σίγουρα οι θερμοκρασίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα». Ο Θανάσης Αργυρίου, από το Πολύδροσο Φωκίδας, αναφέρθηκε περισσότερο στις τεχνικές διαχείρισης του φυτού. Τόνισε ότι η έκθεση των σταφυλιών απευθείας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Σημαντικά τα προβλήματα για τα άνυδρα

Στην έλλειψη νερού αυτή την περίοδο στα ξερικά αμπέλια αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κατριτσιώσης, οινοποιός και αμπελουργός από τα Βάγια Θηβών. «Αυτά που δεν αρδεύονται θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα και σίγουρα η παραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 30%». Για τα ίδια ποσοστά μειωμένης παραγωγής κάνει λόγο και ο Δημήτρης Κάπρος, γεωπόνος από τη Θήβα. Αναφέρεται στο πρόβλημα της ξήρανσης της ράχης των σταφυλιών τα οποία, όπως λέει ο ίδιος, «δείχνουν να είναι περισσότερο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες». Σε ό,τι αφορά το θέμα των ποικιλιών που παρουσιάζουν ιδιαίτερες ευαισθησίες, ο κ. Κάπρος είπε ότι τα Σαββατιανά είναι από τα πιο ευάλωτα.

Απώλειες και στην Κορινθία

Από την Ορεινή Στιμάγκα Κορινθίας, ο παραγωγός και πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Δαρδάνης, επισημαίνει ότι «η ζημιά που έγινε κινείται μεταξύ 20%-30% και αφορά τις πλέον ευαίσθητες ποικιλίες στα επιτραπέζια σταφύλια, όπως είναι η Χιλιανή Σταφίδα αλλά και τα Thompson».

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο φόβος όλων είναι ότι η παρατεταμένη ανομβρία και η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει νέο κύκλο προβλημάτων στο επιτραπέζιο σταφύλι. «Η ζημιά που έχει γίνει καταγράφεται σε όλη την Κορινθία και αφορά περισσότερο τις ποικιλίες που θεωρούνται πιο ευαίσθητες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή Σουλτανίνα», σημειώνει από την πλευρά του ο γεωπόνος και παραγωγός Αθανάσιος Περαχωρίτης.

«Αυτήν τη στιγμή, μας προβληματίζει η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν η παρατεταμένη ξηρασία και η θερμοπληξία. Οι επιπτώσεις του θερμικού σοκ του καύσωνα ήδη έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική εμφάνισή τους», προσθέτει.

Τύρναβος: Προσοχή στις ασθένειες

Να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, καλούνται οι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Σε αυτήν τη σύσταση προχώρησε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ασθένειες όπως η ευδεμίδα, ο περονόσπορος και ο βοτρύτης. Ανάλογες είναι οι συμβουλές και από τους γεωπόνους του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, καθώς η καρπόδεση βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τη γεωπόνο του συνεταιρισμού, Ζαΐρα Παπαφίγκου, «λόγω παγετού, τα στάδια της καρπόδεσης διαφέρουν από χωράφι σε χωράφι, ενώ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στον κάμπο, είχε ζητηθεί από τους παραγωγούς να μην ξεφυλλίσουν αρκετά το φυτό (να αφήσουν τα λεγόμενα καπέλα για προστασία από τον ήλιο), καθώς το σωστό ξεφύλλισμα βοηθά στην πλήρη και αποτελεσματική διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό. Εννοείται ότι τα ποτίσματα τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη των παραγωγών».

Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας, οι γεωπόνοι διαπιστώνουν ότι «οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου διατηρούνται από την αρχή της πτήσης σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Συνιστάται στους παραγωγούς των περιοχών αυτών η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου πρέπει να δώσουν προσοχή και στην αντιμετώπιση των ασθενειών του τετράνυχου, του ψευδόκοκκου και του ωιδίου. Να σημειωθεί ότι ο ανοιξιάτικος παγετός στην επαρχία Τυρνάβου έχει πλήξει την αμπελοκαλλιέργεια κατά το ήμισυ (-50% η μείωση της παραγωγής), τόσο στο επιτραπέζιο, όσο και στο οινοποιήσιμο.