Β. Αποστόλου: Φέρνουμε τροπολογία για τις μετακινήσεις γεωπόνων

Β. Αποστόλου: Φέρνουμε τροπολογία για τις μετακινήσεις γεωπόνων

Τροπολογία κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, για τα «εκτιμητικά»  γεωπόνων του ΕΛΓΑ , σε ό, τι αφορά στις μετακινήσεις τους.

Το γεγονός αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή , ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για τις εκτιμήσεις στην ακαρπία στην Κρήτη, ο οποίος του ανέφερε πως την τροπολογία για τα εκτιμητικά την έχει εξαγγείλει κι άλλες φορές. Πάντως, μία σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί κι από πλευράς βουλευτών της αντιπολίτευσης, πριν λίγες μέρες αλλά τελικά δεν είχε γίνει δεκτή.

Ο κ.Συντυχάκης τόνισε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα  στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα σε ό, τι αφορά στην καρποδεσία, τις χαλαζοπτώσεις, τις πυρκαγιές κ.ά. αλλά και γενικότερα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν καλύπτει μια σειρά από ζημιές, παρά την πληρωμή ασφαλίστρου από πλευράς των παραγωγών. Τόνισε πως ένα 1 εκατομμύριο στρέμματα είχαν ζημιές και παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει εξατομίκευση τους, δεν επαρκεί το προσωπικό και παρότι πληρώνουν οι παραγωγοί, δεν έχουν αποζημιωθεί ήδη για τις περυσινές καταστροφές.

Ο κ .Αποστόλου τόνισε ότι οι ζημιές καλύπτονται, όταν είναι πάνω από 30% και εφ’ όσον φαίνεται πως υπάρχει θέμα με τις μεταβολές του καιρού, δηλαδή είναι τεκμηριωμένες κι υπάρχουν χρήματα. Σημείωσε πως ορισμένα θέματα, τα οποία άπτονται και της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά ήδη έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί της Κρήτης 12 εκατομμύρια ευρώ, για τις ζημιές που αφορούν στο 2015 κι έχει προσληφθεί και εποχικό προσωπικό για να εκτιμήσει τις φετινές.

Άννα Στεργίου