Μεγάλη νίκη των μπλόκων της Ευρώπης – Αποσύρει η Κομισιόν τον κανονισμό που αφορά τα φυτοφάρμακα (SUR)

Την απόσυρση της πρότασης για τον κανονισμό που αφορά την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, την πρόταση κανονισμού SUR, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς όπως είπε έχει γίνει σύμβολο πόλωσης και δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο.

Η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αφού πρώτα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του αγροτικού τομέα, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ερχόμενοι αντιμέτωποι μεταξύ άλλων με πλημμύρες και ξηρασία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον του αγροτικού τομέα.

Όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον SUR «με στόχο να μειώσει τους κινδύνους της χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Ωστόσο θα προτείνει την απόσυρση της πρότασης. «Αλλά φυσικά το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζονται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση πολύ πιο ώριμη», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Νέα νίκη των μπλόκων – Κάνει πίσω και για τις διεθνείς συμφωνίες η ΕΕ