«Αποθήκη» απαγορευμένων φυτοφαρμάκων της ΕΕ το Μαρόκο

Μια αποκαλυπτική έρευνα, που διεξήγαγαν οι Unearthed και Public Eye, υποστηρίζει ότι η Βραζιλία, η Ουκρανία και το Μαρόκο εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Πρόκειται για δραστικές ουσίες που έχουν καταργηθεί, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από 81.000 τόνοι τέτοιων φυτοφαρμάκων εξήχθησαν από χώρες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, από την οποία πραγματοποιήθηκε το 40% των ανωτέρω εξαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα έγγραφα που ερευνήθηκαν, έντεκα χώρες βρέθηκαν να εξάγουν προϊόντα φυτοπροστασίας παράνομα για χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω χώρες ήταν οι εξής: Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Αυστρία (βλ. πίνακα). Όπως αναφέρεται στην έρευνα, μεγάλες εταιρείες αγροχημικών εκμεταλλεύονται νομικά «παράθυρα» που τους επιτρέπουν να παράγουν προϊόντα με απαγορευμένες ουσίες, τα οποία και εξάγουν, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένες από τις δραστικές ουσίες που περιλαμβάνουν τα εν λόγω εξαγόμενα προϊόντα έχουν απαγορευτεί εντός της ΕΕ ακόμα και δεκαετίες πριν. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένους ειδικούς σε ζητήματα θεμάτων ασφάλειας τροφίμων, υπάρχει η πιθανότητα οι εξαγωγές από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχιστούν με αμείωτη ή μεγαλύτερη ένταση λόγω Brexit.

Οι συντελεστές της έρευνας επικοινώνησαν τόσο με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών εισροών όσο και με εκπροσώπους από τις αρχές χωρών που εμπλέκονται στις εξαγωγές αγροχημικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ολλανδίας σημείωσε ότι η χώρα σκοπεύει να θέσει το θέμα της απαγόρευσης των εξαγωγών αυτών των προϊόντων σε επερχόμενη σύνοδο των υπουργών περιβάλλοντος των κρατών-μελών.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο αν επιβληθεί μια πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια απαγόρευση των εν λόγω δραστικών ουσιών, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντα, θα υπάρχουν «πρόθυμες» χώρες για να λειτουργήσουν ως κόμβοι διακίνησης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Χώρες που εξάγουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Χώρες – Εξαγωγείς Ποσότητες σε τόνους
Μεγάλη Βρετανία 31.167
Ιταλία 9.499
Γερμανία 8.078
Ολλανδία 8.010
Γαλλία 7.663
Ισπανία 5.182
Βέλγιο 4.987

Πηγή: Unearth