Την Τρίτη 6/2 στην Νίκαια οι αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις των αγροτών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο «μέτωπο» που έχει είναι με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα

Σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους, προχώρησαν από την Κυριακή οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από την 1η Φεβρουαρίου είχαν σταθμευμένα 300 τρακτέρ επάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξαγόταν η 30η επετειακή φετινή Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo.

«Από νωρίς το μεσημέρι και μετά, σε συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να μη δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας τα οποία και θα ενισχύσουμε», δήλωσαν την Κυριακή 5/2 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, προσθέτοντας «θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπείες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 6/2 στη Νίκαια της Λάρισας».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του χθεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Agrotica, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα και διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν παρατεταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενή τους στάση, η οποία και όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.

Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων-παρατεταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη-, ενισχύεται σήμερα με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.

Οπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι ασπιρίνες για να απαλύνουν ελαφρά των πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο «μέτωπο» που έχει είναι με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”, και το μόνο “μέτωπο” που έχει είναι με τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο “Facebook”. Στην μακροσκελή ανάρτηση του ο κ. Μητσοτάκης όπου παρουσιάζει την ανασκόπηση του έργου και τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και στα μέτρα που εξήγγειλε από τη Βουλή, στις εξελίξεις στην Παιδεία, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση της ανεργίας, στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στο “καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ, αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη” καθώς και στο μεταναστευτικό, την πορεία της οικονομίας στην δημιουργία νέου Μουσείου στη Μεσσήνη, και την εξέλιξη δημοσίων έργων στη χώρα.

Ειδικότερα για τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει τις αγωνίες τους για το “αύριο”, επισήμανε το πακέτο των 8 μέτρων που ανακοίνωσε ο ίδιος στη Βουλή, και παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης από το 2019:

“Από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ” ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ