Αποζημίωση ζητούν και οι καστανοπαραγωγοί στο Ανατολικό Πήλιο

kastano
Και οι καστανοπαραγωγοί στο Ανατολικό Πήλιο ανήκουν πλέον στην κατηγορία των αγροτών που ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, καθώς σε σχέση με πέρυσι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη μέχρι και 50%.

Περιοχές στο Ανατολικό Πήλιο, όπως το Ξουρίχτι, που έχουν το κάστανο ως μονοκαλλιέργεια, βρίσκονται φέτος σε δύσκολη θέση, γιατί η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη από πέρυσι, ενώ οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Οι ζημιές στην παραγωγή προέκυψαν από τις πολλές βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, καθώς οι καρποί των δένδρων δεν αναπτύχθηκαν σωστά. Μπορεί τα μικρά σε μέγεθος κάστανα που διασώθηκαν από τις βροχές να πουλήθηκαν στην αγορά, αλλά το συνολικό εισόδημα των παραγωγών παραμένει μειωμένο.

Αναφορικά με την τιμή πώλησης του κάστανου, αυτή στη λαϊκή αγορά κυμάνθηκε περίπου στα 3 ευρώ. Ωστόσο, η οικονομική δυσχέρεια του καταναλωτή δεν του επιτρέπει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες, αφού δίνει προτεραιότητα σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ο παραγωγός, μπροστά στον κίνδυνο να του μείνει αδιάθετο το προϊόν, να αναζητά εμπόρους στο εξωτερικό, κυρίως Ιταλούς, πουλώντας το σε χαμηλότερη –από τις προσδοκίες του– τιμή.