Αποζημίωση λόγω μείωσης της γαλακτοπαραγωγής από τον παγετό ζητά ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας

Αποζημίωση λόγω μείωσης της γαλακτοπαραγωγής από τον παγετό ζητά ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Για «μείωση 30% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών, η οποία μέχρι το τέλος της γαλακτοκομικής χρονιάς δεν μπορεί να ανακτηθεί, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών» κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελάς) Γιώργος Μηλιώνης.

Ο κ. Μηλιώνης ζητά να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, για την αποζημίωση των παραγωγών του Συνεταιρισμού.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Μηλιώνη έχει ως εξής:

«Ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελάς), που ιδρύθηκε το 2012, αποτελείται από 110 κτηνοτροφικές μονάδες και 170 μέλη, δηλαδή 170 ενεργές κτηνοτροφικές οικογένειες. Παράγουμε 7.500.000 κιλά αιγοπρόβειο γάλα και 150.000 κιλά αιγοπρόβειο κρέας ετησίως καθώς επίσης προμηθευόμαστε ομαδικά τις πρώτες ύλες των ζωοτροφών μας οι οποίες ανέρχονται στους 7.000 τόνοι ετησίως. Ως εκ τούτου ο Συνεταιρισμός (Γάλα Ελάς) παράγει το 25% του αιγοπρόβειου γάλακτος της επαρχίας Ελασσόνας, της μεγαλύτερης επαρχίας σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα και δημιουργεί για τα μέλη του ένα ασφαλές, οργανωμένο περιβάλλον ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες του Συν/σμού βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας (Βερδικούσια, Συκιά, Ανάληψη, Βλαχογιάννι, Ευαγγελισμός, Μεσοχώρι, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Ελασσόνα, Κρανιά, Δρυμός, Καλλιθέα, Κοκκινόγη, Λιβαδερό) με έδρα την Ελασσόνα. Τα τελευταία χρόνια (2008-2014) έχουν επενδυθεί πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ στις κτηνοτροφικές μονάδες των παραγωγών μας για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη της κτηνοτροφίας διότι θεωρούμε ότι είμαστε επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, κυνηγοί της παραγωγής και όχι των επιδοτήσεων.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το εξής: Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις, παγετός) που πλήττει όλη την χώρα και περισσότερο την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, έχουμε υποστεί σημαντικότατη ζημία, κυρίως στην παραγωγή του γάλακτος μας, που βρίσκεται στο ζενίθ της, καθώς και του ζωικού κεφαλαίου μας. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση 30% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών. Μείωση η οποία μέχρι το τέλος της γαλακτοκομικής χρονιάς δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Συνυπολογίζοντας και τις προβλέψεις για ένταση των καιρικών φαινομένων το επόμενο χρονικό διάστημα, τα προβλήματα μας θα διογκωθούν δυσχεραίνοντας την θέση των παραγωγών μας. Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε, να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, για την αποζημίωση των παραγωγών μας» καταλήγει η επιστολή.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές