Αραβόσιτος: Η άνοδος του αιγοπρόβειου γάλακτος αβαντάρει τη φετινή ποιοτική συγκομιδή

Αλωνισμός χωρίς προβλήματα και συζητήσεις για 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό

των Αφροδίτης Χρυσοχόου, Μαρίας Αμπατζή, Νικολέτας Τζώρτζη, Γιάννη Σάρρου

Από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας ξεκίνα και για φέτος ο αλωνισμός του καλαμποκιού. Ο καιρός μέχρι τώρα ευνόησε την καλλιέργεια και, όπως δείχνουν οι πρώτες εικόνες, οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα φυσικά θα κριθεί από τις τιμές του προϊόντος, όμως αυξήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα δίνουν μία νότα αισιοδοξίας και οι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, σε σχέση με το παρελθόν.

Αυξημένα στρέμματα και αποδόσεις βλέπει η Ηλεία

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή στον Νομό Ηλείας. Λόγω πρωιμότητας και του καλού καιρού, η ποιότητα είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, Παναγιώτη Κοτσέτα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξημένες και φτάνουν τα 14.000 στρέμματα (12.500 στρέμματα την προηγούμενη χρονιά). Και οι αποδόσεις, όπως εκτιμά ο κ. Κοτσέτας, αναμένονται να είναι καλές, αγγίζοντας τα 1.400 κιλά το στρέμμα. «Είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία της καλλιέργειας και για την ποιότητα του καλαμποκιού. Ας ελπίσουμε να περιοριστούν οι εισαγωγές, λόγω και του κορωνοϊού, ώστε να απορροφηθεί το προϊόν προς όφελος του παραγωγού», τονίζει στην «ΥΧ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοτσέτας, η ένωση και φέτος προσφέρει στους παραγωγούς-μέλη της μια από τις μεγαλύτερες τιμές κιλού στο καλαμπόκι, αποζημιώνοντας τους με 20 λεπτά. «Είμαστε εδώ στο πλευρό του παραγωγού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή μας, δίνοντας για μια ακόμα φορά την καλύτερη δυνατή τιμή, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια», καταλήγει ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών.

Υψηλές οι προσδοκίες στη Δράμα

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από οψιμότητα στην καλλιέργεια, σημειώνει ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνος Σίμογλου. «Δεν παρουσιάστηκαν φυτοπροστατευτικά προβλήματα, όπως το έντομο diabrotica, διότι άργησε να ξεκινήσει η γενιά τους. Η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης, σε ό,τι αφορά τις πρώιμες, και σταδιακά αποξηραίνονται για να συγκομιστούν». Εξηγεί ότι διαφαίνεται μια καλή χρονιά.

Στον Νομό Ξάνθης τα ποτίσματα ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη, που σημειώνει ότι οι εκτάσεις μειώθηκαν. Τα καλαμπόκια είναι οψιμότερα κατά δέκα μέρες περίπου, ειδικά λόγω των καιρικών συνθηκών του Απρίλη (κρύο και βροχές) που καθυστέρησαν τη σπορά, το φύτρωμα και τα αλώνια. Η καλλιέργεια είναι καλή, με εξαίρεση τις περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι στις 27 Μαΐου και αναμένεται μείωση αποδόσεων 150-200 κιλά/στρέμμα. «Το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήπιο. Στην ανθοφορία και στο γέμισμα του σπυριού οι θερμοκρασίες ήταν καλές».

Ως προς τις τιμές, μεταφέρει πως υπάρχει πολλή φιλολογία αλλά όχι ουσία, καθώς ακούγονται πολύ υψηλές. Σχολιάζει πως η υψηλή τιμή παραγωγού είναι σημαντικό να μη συμπαρασύρει τα εφόδια (λιπάσματα-φάρμακα), γιατί υπάρχει ο κίνδυνος όταν την επόμενη χρονιά η τιμή του καλαμποκιού επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, τα αγροεφόδια να… παραμείνουν στα ύψη.

Τελείωσαν τα ποτίσματα στη Στερεά, πρόβλημα οι αγριόχοιροι στη Θεσσαλία

Η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων καλαμποκιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της Περιφέρειας Στερεάς και ο αλωνισμός θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμά ο Νικόλαος Γκιώνης, γεωπόνος από την Τιθορέα Λοκρίδας. «Η χρονιά για το καλαμπόκι στην περιοχή μας ήταν η ιδανική. Η άρδευση έχει ολοκληρωθεί και, όπως δείχνουν τα φυτά, η γονιμοποίηση του καλαμποκιού πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Γκιώνης ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Συζητάνε για πάνω από 20 λεπτά το κιλό, διότι υπάρχει ζήτηση στο προϊόν».

Στον θεσσαλικό κάμπο, οι επιδρομές των αγριόχοιρων παραμένουν παρόλα αυτά στην επικαιρότητα, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Μεγάλες εκτάσεις καλαμποκιού καταστρέφονται, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα τους άτυχους παραγωγούς. Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Βράντζας, γεωπόνος από τα Τρίκαλα, «το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε ημιορεινές καλλιέργειες καλαμποκιού, όπου οι παραγωγοί σχεδόν καθημερινά γίνονται μάρτυρες αυτής της κατάστασης».

 

Αυξάνεται η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και χωρίς εντομολογικές προσβολές και ασθένειες εξελίσσεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού στο νομό Κιλκίς. Όπως επισημαίνει ο παραγωγός από την Ειδομένη, Ιορδάνης Τραπεζανίδης, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, δεν υπήρχαν καύσωνες κατά την περίοδο της γονιμοποίησης και αυτό βοήθησε τα φυτά να αναπτυχθούν. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες θα φανεί κατά την παραγωγή ότι η φετινή καλλιέργεια θα είναι ικανοποιητική» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή η ζήτηση στο καλαμπόκι, σε σχέση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Τιμές μπορεί να μην ακούγονται ακόμη στην αγορά, αλλά αυτό που ακούγεται είναι η άνοδος του γάλακτος, οπότε οι κτηνοτρόφοι θα θέλουν να «τραβήξουν» ποσότητες. «Θα φανεί κατά τον αλωνισμό και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί οι τιμές θα διαφανούν όταν αλωνίσουμε και αποθηκεύσουμε. Αναλόγως της ζήτησης, πάνε και οι τιμές» αναφέρει ο κ. Τραπεζανίδης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αποθέματα καλαμποκιού από πέρσι, ο παραγωγός από το Κιλκίς σημείωσε ότι δεν υπάρχει απόθεμα A’ ποιότητας, ενώ κάποια αποθέματα Β΄ή Γ΄διαλογής από γειτονικές χώρες δεν προτιμώνται πλέον από τους κτηνοτρόφους, καθώς πληρώνονται με βάση την ποιότητα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020