Αρακάς: Λαβωμένος από τον παγετό, συνεχίζονται οι σπορές

Βιολογικός αρακάς και συμβολαιακή γεωργία

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο πρώιμος αρακάς ξεπέρασε τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχει μεγάλες απώλειες. Αν οι καιρικές συνθήκες βοηθήσουν αργότερα, η παραγωγή θα είναι καλή. Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται οι σπορές στον αρακά για νωπή χρήση, όπως και για βιομηχανική.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Αγγελής από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες: «Η παγωνιά δημιούργησε προβλήματα στην καλλιέργεια του φυτού, χωρίς όμως να το καταστρέψει. Το γεγονός αυτό θα πάει πίσω τη συγκομιδή και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες μέχρι τη συλλογή. Το μεγάλο μας πρόβλημα αποτελεί η οροβάγχη που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια του φυτού. Η δυνατότητα αλλαγής των χωραφιών για να αποφύγουμε αυτό το παράσιτο είναι για εμάς δύσκολη, λόγω της έλλειψης κτημάτων. Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι αναμενόμενη».

Βιολογικός αρακάς και συμβολαιακή γεωργία

Παράλληλα με τον νωπό αρακά ξεκινά και η σπορά του βιομηχανικού αρακά, ενός προϊόντος με σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κανάκη, γεωπόνο της εταιρείας μπάρμπα-Στάθης, ο σχεδιασμός για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι έτοιμος: «Έχουν επιλεγεί οι κατάλληλες περιοχές (Φάρσαλα, Τρίκαλα, Κεντρική Μακεδονία και άλλες) και σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν τον αρακά για πολλά χρόνια, ξεκινάμε και τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Μέσα από ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει, προσπαθούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για όλους μας. Διατηρούμε τις εκτάσεις σε σταθερό επίπεδο χωρίς μεταβολές μέσα από τη συμβολαιακή γεωργία. Συνεχίζουμε και φέτος με ανοδική πορεία την καλλιέργεια του βιολογικού αρακά, ξεπερνώντας τα 2.500 στρέμματα που είχαμε ως στόχο».