Άρδευση ανάλογα με το μέγεθος των καρπών

Άρδευση ανάλογα με το μέγεθος των καρπών

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησαν Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι σχεδίασαν ένα μοντέλο άρδευσης ακριβείας που βασίζεται στο μέγεθος κάθε καρπού. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε μήλα και αχλάδια και έχουν αρχίσει οι δοκιμές και στα ακτινίδια. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική ταξινόμηση 240 φρούτων ανά εκτάριο. Μια δεύτερη ταξινόμηση πραγματοποιείται μετά από 15-20 ημέρες. Μέσω της μέτρησης του ποσοστού ανάπτυξης του κάθε καρπού, υπολογίζεται η συνολική ποσότητα νερού που χρειάζεται, αλλά και το τελικό μέγεθος που θα έχει.

Η μέτρηση πραγματοποιείται με συστήματα πρόβλεψης, όπως αισθητήρες εδάφους, για τη συλλογή όλων των παραμέτρων. Τα δεδομένα διασταυρώνονται με αυτά του μετεωρολογικού σταθμού σε κάθε εκμετάλλευση και υποβάλλονται σε επεξεργασία, χρησιμοποιώντας λογισμικό.

Με τη διασταύρωση όλων των στοιχείων που συλλέγονται, οι παραγωγοί γνωρίζουν εκ των προτέρων τον τύπο παραγωγής που θα έχουν μετά από μήνες. Έχουν το χρονικό διάστημα που χρειάζονται για να τροποποιήσουν ό,τι χρειάζεται για να αυξήσουν την ποιότητα και το τελικό βάρος κάθε φρούτου, αν χρειαστεί. Με τη δεύτερη μέτρηση που πραγματοποιείται, μπορούν να ελέγξουν εάν η στρατηγική που ακολουθούν λειτουργεί.