Αργολίδα: Αλιευτικός τουρισμός και αγκυροβόλια «ταράζουν» το Ναύπλιο

Αντιμέτωποι με μία σειρά προβλημάτων παραμένουν οι αλιείς στην Αργολίδα και ειδικότερα στην περιοχή του Ναυπλίου. Ο τέως πρόεδρος των αλιέων, Γιώργος Παναγάκης, επισημαίνει στην «ΥΧ»: «Η θάλασσα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, πλέον, από τις μολύνσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι και επηρεάζουν την αλιεία. Είναι απίστευτα αυτά που ζούμε, αφού τα ψάρια μολύνονται από τα πλαστικά και όλα αυτά κάνουν τη δουλειά μας πιο δύσκολη».
Και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, έρχεται το υπουργείο και μας ζητά να αγοράσουμε ζυγαριές και να δίνουμε καθημερινή αναφορά για τις ποσότητες που αλιεύουμε. Άλλη μία επιβάρυνση για τον αλιέα που ζει καθημερινά με την αγωνία της επιβίωσης». Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Παναγάκης, «μετράμε απώλειες σε διάφορα είδη, όπως π.χ. στα σκορπίδια, τα μπαρμπούνια, το πράσινο γαριδάκι, που είχαμε για δόλωμα, και πάει λέγοντας. Μόνο η κουτσομούρα μάς έμεινε. Αυτά τα αποδίδω στην αλλαγή της θερμοκρασίας της θάλασσας και στον Αργολικό κόλπο».
Αλιευτικός τουρισμός
Για το μέλλον, ο κ. Παναγάκης βλέπει ως μοναδική διέξοδο τον αλιευτικό τουρισμό. «Είναι η οικονομική διέξοδος που μας χρειάζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τον αλιευτικό τουρισμό μιλά στην «ΥΧ» και ο πρωτοπόρος στην Αργολίδα, Αντρέας Μπικάκης. «Η Αργολίδα είναι ιδανικός τόπος για να ασκήσεις τον αλιευτικό τουρισμό, αφού έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται», αναφέρει, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται καλοί τρόποι και σωστή προσέγγιση για να βρει ο επαγγελματίας ανταπόκριση από τους τουρίστες και να μπορέσει να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
«Μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο, μπορώ να πω ότι συνεχώς ανεβαίνει ο αριθμός των πελατών που τους αρέσει να ψαρεύουν. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστούν δύο-τρεις φορές τον χρόνο», αποκαλύπτει ο κ. Μπικάκης. Και υπογραμμίζει: «Οι καλοί τρόποι είναι βασικό στοιχείο για να δείξεις τον σεβασμό σου στον πελάτη, που και αυτός με τη σειρά του στο επιστρέφει».
Λιμενικό Ταμείο
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες στο Ναύπλιο, ο ίδιος εκφράζει την αγανάκτησή του για τη στάση που κρατά το Λιμενικό Ταμείο απέναντί τους. «Τα έργα που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της μαρίνας είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αγκυροβόλια που είχαν κατασκευαστεί για να προστατευτούν οι βάρκες. Το Λιμεναρχείο, προκειμένου να μας προστατέψει, μας παραχώρησε προσωρινά έναν χώρο», περιγράφει.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, «η εταιρεία που κατασκευάζει τη μαρίνα είναι πρόθυμη να πληρώσει τη μελέτη για το νέο αγκυροβόλιο, αρκεί να της υποδειχθεί το μέρος και, παράλληλα, να πληρώσει το κόστος για τις άδειες. Δυστυχώς, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, το Λιμενικό Ταμείο είναι αδιάφορο. Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του είναι ότι, μόλις ήρθε η ώρα για τη μαρίνα, μας έστειλαν εξώδικο, ζητώντας να εγκαταλείψουμε τη θέση μας μέσα σε 24 ώρες».