Αργολίδα: Αλλαγές στον ΕΛΓΑ για το πρόβλημα της κηλίδωσης ζητούν 14 συνεταιρισμοί

Η μελέτη του γεωπόνου Δημήτρη Δήμου για την κηλίδωση των μανταρινιών και τα αποτελέσματα πάνω στην παραγωγή είχε ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στους παραγωγούς και στους εκπροσώπους τους. Τo αποτέλεσμα ήταν 14 συνεταιρισμοί να ζητήσουν με από κοινού κείμενο την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για το πρόβλημα της κηλίδωσης των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη.
Τη σχετική έκθεση-αίτημα συνέταξε ο ίδιος ο κ. Δήμου, τέως διευθυντής της ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας και πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας, ο οποίος δηλώνει ότι «το πρόβλημα αυτό απασχολεί περιοχές με καλλιέργειες μανταρινιών όπως η Αίνη, το Δρέπανο, το Σκαφιδάκι και το Κεφαλάρι, με κύρια παραγωγή την Κλημεντίνη. Αυτή η ποικιλία είναι ίσως η καλύτερη, αλλά προσβάλλεται συχνά. Όταν έχουμε πολλές βροχές, με εναλλαγή ηλιοφάνειας, τότε έχουμε το πρόβλημα της κηλίδωσης. Ουσιαστικά, μέσα από αυτήν τη μελέτη αποδείξαμε ότι δεν είναι αρρώστια». Η μελέτη αυτή κράτησε περίπου δύο χρόνια και έγινε μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλους φορείς.
Πόσο μεγάλες μπορεί να είναι, όμως, οι απώλειες; Ο κ. Δήμου αναφέρει ότι «στο Σκαφιδάκι, αλλά και στο Μοναστηράκι έχω δει και ολοκληρωτικές καταστροφές. Το ζήτημα είναι ότι μόλις εμφανισθεί το πρόβλημα, οι εξαγωγές σταματάνε. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα, αφού η Κλημεντίνη αποτελεί το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης στην Αργολίδα».
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα προστασίας με διάφορα φυτοφάρμακα, ο κ. Δήμου είναι ξεκάθαρος, επισημαίνοντας ότι «οι ουσίες που έχουν δοκιμασθεί έχουν ως αποτέλεσμα να είναι όψιμα και, φυσικά, αυτό δεν συμφέρει στους παραγωγούς».