Αργολίδα: Από το Κιβέρι στην Ισπανία για εκπαίδευση τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Εντυπωσιασμένα από την οργάνωση των παραγωγών στην ιβηρική χερσόνησο τα μέλη της αποστολής.
20/09/2024
3' διάβασμα
argolida-apo-to-kiveri-stin-ispania-gia-ekpaidefsi-ta-meli-tou-agrotikou-synetairismou-332427

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένα επέστρεψαν από το ταξίδι τους στην Ισπανία τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιβερίου, καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για το πώς λειτουργούν οι συνεταιρισμοί, για τον τρόπο που καλλιεργούν, αλλά και τα οικονομικά τους μεγέθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο ταξίδι «εκπαιδευτικού» χαρακτήρα είχε να πραγματοποιηθεί στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια.

Τα 23 μέλη της ομάδας που συγκρότησε ο συνεταιρισμός επισκέφθηκαν τη Βαλένθια, που είναι γνωστή για τις καλλιέργειες και τους ισχυρούς συνεταιρισμούς εσπεριδοειδών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κόρδοβα, γνωστή για την ιδιαίτερη ανάπτυξη που παρουσιάζει στον κλάδο της ελαιοκομίας. Εκεί, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που γίνονται και αφορούν την ανάκτηση της βιοποικιλότητας των ελαιώνων.

Πρότυπα συνεταιρισμών

Για τις εμπειρίες που αποκόμισε από το ταξίδι στην Ισπανία μιλάει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιβερίου, Γιάννης Τσακίρης. «Είδαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις ήταν απίστευτα μεγάλες και, όπως ενημερωθήκαμε, μέσα στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού καλύπτονται οι ανάγκες των παραγωγών σε εφόδια, όπως σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Σε περίπτωση που ο παραγωγός θέλει να αποσυρθεί, την καλλιέργεια των κτημάτων του αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός και ο ιδιοκτήτης παίρνει τα ποσοστά του», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Το πότισμα γίνεται με σταγονίδια και μέσω κινητού τηλεφώνου. Τα κανάλια νερού λάμπουν από καθαριότητα. Οι ιδιοκτησίες είναι όλων των μεγεθών και η παραγωγή διατίθεται μέσω του συνεταιρισμού, που κρατά το 2%-3% επί των πωλήσεων, ενώ τα μέλη του συνεταιρισμού είναι ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Οι συντάξεις των αγροτών ανέρχονται στα 1.200 ευρώ και ο μισθός των εργατών γης φθάνει τα 1.600 ευρώ. Τα παιδιά παραμένουν στην ύπαιθρο, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος θεωρείται κάτι υποδεέστερο».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσακίρης, στην περιοχή της Βαλένθια, η οργάνωση του συνεταιρισμού επιτρέπει την υποστήριξη των παραγωγών είτε με πρατήρια καυσίμων είτε με σούπερ μάρκετ, όπου οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης στα προϊόντα που αγοράζουν.

Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής ήταν και η Δήμητρα Τσακίρη, η οποία επέστρεψε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη. «Από πλευράς συνεταιρισμών, βρίσκονται πολλά χρόνια μπροστά», τονίζει. Και υπογραμμίζει: «Έχουν δικές τους τράπεζες και δικούς τους συμβούλους, αλλά και κατάστημα εφοδίων, όπου οι τιμές είναι σε επίπεδο χονδρικής. Στο τέλος της παραγωγής, γίνονται κρατήσεις των εξόδων που έχουν πραγματοποιηθεί για την καλλιέργεια και δίνουν στον παραγωγό το κέρδος του».

Η ίδια τονίζει πως στην Ανδαλουσία ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα της φύτευσης των ελαιοδέντρων, καθώς δημιουργούσε την εικόνα ενός απέραντου δάσους με ελιές.