Αργολίδα: Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί λίγο πριν από την αρδευτική περίοδο

Καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με το νερό, που ακριβαίνει και χάνεται στη θάλασσα
14/05/2025
4' διάβασμα
argolida-se-adiexodo-oi-paragogoi-ligo-prin-apo-tin-ardeftiki-periodo-352817

Το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει για το νερό στην Αργολίδα απέδειξε η μεγάλη προσέλευση παραγωγών στην αίθουσα του Eπιμελητηρίου Αργολίδας στο Άργος, εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα (5/5) πραγματοποιήθηκε η 2η Συνέλευση για το Νερό. Διοργανώτρια ήταν η επιτροπή φορέων και πολιτών «Αργολίδα: Όλοι για το νερό», στην οποία συμμετέχουν συνεταιρισμοί, γεωπόνοι, ΤΟΕΒ και διάφοροι άλλοι φορείς.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών εστιάστηκε στα έργα υποδομής, που έχουν άμεση σχέση με την άρδευση, αλλά και τις υπόλοιπες παραμέτρους, όπως ο διαλυμένος εδώ και έντεκα χρόνια ΓΟΕΒ, αλλά και η διαμόρφωση της τιμής του νερού, που –όπως αναφέρθηκε– τα δύο τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατά 25%.

Ο πρόεδρος της επιτροπής φορέων, Δημήτρης Κοδέλας, προχώρησε σε μία λεπτομερή ανάλυση των όσων ακολούθησαν από την 1η συνέλευση μέχρι σήμερα, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του για τους ρυθμούς που ακολουθούν μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι. «Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, κάναμε μια σειρά παρεμβάσεων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας, που αποτελούν και τον στόχο των 25 φορέων και των 1.000 πολιτών που υπέγραψαν το αρχικό κείμενο. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που βρήκαμε. Μπορεί οι ευθύνες να είναι διαχρονικές, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, αφού οι υπεύθυνοι οφείλουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα και να δώσουν τις αυτονόητες λύσεις», επεσήμανε.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ήρας, ο Στέλιος Δωροβίνης υποστήριξε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει», εξηγώντας: «Λίγες μέρες πριν αρχίσει η αρδευτική περίοδος, στις μετρήσεις που κάναμε βρήκαμε ότι η αγωγιμότητα (σ.σ. αλατότητα) είναι στα 3.000 ppm για τον Ανάβαλο. Στη βόρεια ζώνη, οι γεωτρήσεις λειτουργούν δύο ώρες και μετά στερεύουν. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη και θα πρέπει να αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, αφού δεν μας ακούει κανένας».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου, Γιώργος Πλατής, δήλωσε ότι «το υδατικό πρόβλημα της Αργολίδας είναι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν είναι ούτε η έλλειψη νερού ούτε η έλλειψη πόρων. Το νερό υπάρχει, αλλά χύνεται στη θάλασσα, ενώ οι πόροι έχουν διατεθεί σε έργα που δεν λειτουργούν καθόλου. Σε ό,τι αφορά την ευθύνη των προσώπων, θα πρέπει να πω ότι στα τελευταία 50 χρόνια έχουν περάσει τόσα πρόσωπα, που είναι αφύσικο να μην υπήρξε ούτε ένας που να δώσει λύση. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού μάς ξεπερνά όλους και όλα. Στην καταγραφή των προβλημάτων των ΤΟΕΒ δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση. Αυτό που απαιτείται είναι η συσπείρωση του κόσμου σε έναν αγώνα διαρκείας, ώστε να αντιληφθεί η κεντρική διοίκηση το μέγεθος του προβλήματος».

Ο Βασίλης Ζόραπας, προϊστάμενος Τμήματος Υδρογεωλογίας – Υδρολογίας ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ), αναφερόμενος στο πρόβλημα της αγωγιμότητας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2020, η αγωγιμότητα ήταν 900 ppm και, κατά συνέπεια, το πρόβλημα δεν είναι οι διαρροές στο φράγμα.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο τις υποδομές στην κατάσταση που βρίσκονται, αφού είναι πολύ παλιές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με το κλίμα και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μία κοινή γραμμή όλοι οι επιστήμονες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου (ΔΕΥΑΑΡΜ), Γιάννης Μαλτέζος, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο Κανονισμό Άρδευσης, που εδώ και 30 ημέρες βρίσκεται σε εφαρμογή, ώστε να υπάρχει ορθή και δίκαιη τιμολόγηση, χωρίς κακοδιαχείριση. Στάθηκε, τέλος, στην ένταξη του δήμου σε πρόγραμμα, το οποίο θα του εξασφαλίσει ακόμα 50 αρδευτικές γεωτρήσεις.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: