Στο άρμα του ΟΗΕ η Πρωτοβουλία Αποκατάστασης Μεσογειακών Δασών

Το πρότζεκτ έχει συμβάλει στην αποκατάσταση 20 εκατ. στρεμμάτων δασών σε όλη την περιοχή

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κατονόμασαν επτά πρωτοβουλίες ως εμβληματικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Αποκατάσταση (UN World Restoration Flagships), συμπεριλαμβανομένης μίας που εστιάζει στη Μεσόγειο. Το εν λόγω πρότζεκτ, το οποίο είναι, πλέον, επιλέξιμο για τεχνική και οικονομική υποστήριξη του ΟΗΕ, αφορά σε δασικά οικοσυστήματα στο οριακό σημείο της απόλυτης υποβάθμισης, η οποία τροφοδοτείται από τις πυρκαγιές, την ξηρασία, την αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση.

Η λεκάνη της Μεσογείου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο hotspot βιοποικιλότητας στον κόσμο, ωστόσο το 16% των δασικών ειδών της απειλείται με εξαφάνιση, εν μέρει λόγω των μεγαλύτερων περιόδων ξηρασίας, των ακραίων κυμάτων καύσωνα και των δασικών πυρκαγιών. Την τελευταία δεκαετία, η περιοχή έχει πληγεί από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί σε αυτήν.

Η Πρωτοβουλία Αποκατάστασης Μεσογειακών Δασών, η οποία περιλαμβάνει τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία, θέτει σε εφαρμογή μια νέα προσέγγιση για την προστασία και την αποκατάσταση αυτών των φυσικών οικότοπων και των ευάλωτων οικοσυστημάτων. Από το 2017, έχει οδηγήσει στην αποκατάσταση περίπου 20 εκατ. στρεμμάτων δασών σε όλη την περιοχή, με στόχο περισσότερα από 80 εκατ. στρέμματα έως το 2030.