Αρνητικές οι επιπτώσεις στην παραγωγή μελιού από τις κλιματικές συνθήκες της άνοιξης στη Βόρεια Ελλάδα

Δραματικά μειωμένη είναι μέχρι στιγμής η φετινή παραγωγή μελιού εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την περίοδο της άνοιξης. Ο συνδυασμός των καθημερινών και συνεχόμενων βροχών μαζί με ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας.

Χαλκιδική

Οι φετινές καιρικές ιδιαιτερότητες επιβάρυναν τη μέλισσα και τη μελισσοκομία, με αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής να αγγίζει σχεδόν το 80%. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής «Σίθων», Αχιλλέας Παπαστεργίου, επισημαίνει ότι οι παραγωγές δεν πήγαν καλά φέτος και στα άνθη και στα έλατα, λόγω καιρικών συνθηκών. «Από εδώ και πέρα, δεν ξέρουμε πώς θα πάει η χρονιά, η οποία είναι σε εξέλιξη. Πάντως, υπάρχει μείωση της παραγωγής που φτάνει στο 70% με 80%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή άνοιξη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Το πευκόμελο στη Θάσο δεν πήρε ούτε κιλό, από τα ανθόμελα πήραμε ένα 20%, τα έλατα δεν πηγαίνουν κι αυτά καλά και οι πληροφορίες για την καστανιά στο Άγιο Όρος δεν είναι κι αυτές αισιόδοξες. Σε λίγο αρχίζει ο ηλιόσπορος, τα βαμβάκια, τα δασόμελα και μετά το πεύκο, ελπίζουμε αυτά να πάνε καλά», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου.

Καστοριά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καστοριάς, Μίλτου Βασιλείου. «Οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν σωστά τον Μάιο, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα να έχουμε τις ανθοφορίες που έχουμε τώρα να μην έχουμε έτοιμα μελίσσια για να μαζέψουμε το μέλι μας. Επίσης, θα παρατηρήσατε ότι στις μηλιές και στις αχλαδιές υπάρχει ακαρπία που οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι δεν βγήκε η μέλισσα για επικονίαση».

Ο κ. Βασιλείου σχολίασε, ακόμη, ότι από τα ανθόμελα ήταν σχεδόν μηδενική η παραγωγή, όπως στην ακακία που είναι από τις κύριες και δυνατές ανθοφορίες του Νομού Καστοριάς. «Μέχρι τώρα είμαστε στο 50% πιο κάτω σε παραγωγές. Τώρα πήραμε λίγο μέλι από το παλιούρι και ποντάρουμε στο μέλι της βελανιδιάς, που είναι το κύριο μελίτωμα που έχουμε στην περιοχή», καταλήγει ο κ. Βασιλείου.