Ανοίγουν πόρτες σε νέες αγορές οι διακρίσεις του συνεταιρισμού APIS ERA

Συνεχίζει να συλλέγει βραβεία και να αναδεικνύει το θεσσαλικό μέλι στο εξωτερικό
27/06/2024
3' διάβασμα
anoigoun-portes-se-nees-agores-oi-diakriseis-tou-synetairismou-apis-era-324495

Δύο χρυσά μετάλλια για το εξαιρετικής ποιότητας μέλι βελανιδιάς και μέλι δάσους, καθώς και ένα ασημένιο μετάλλιο για την αρωματική ρίγανη απέσπασε ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας APIS ERA στον διεθνή διαγωνισμό Great Mediterranean Taste Awards, που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Η διοίκηση του νεοϊδρυθέντος (δημιουργήθηκε στα τέλη του 2023), αλλά με πλούσια δράση συνεταιρισμού, ο οποίος αριθμεί 14 μέλη, αποφάσισε να αποστείλει στον διαγωνισμό προϊόντα που παράγονται κυρίως στη Θεσσαλία και δη στον Νομό Λάρισας, όπως τα μέλια βελανιδιάς και δάσους και η αρωματική ρίγανη, κίνηση που δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα. Σχολιάζοντας τις σημαντικές διακρίσεις, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ιωάννης Σένκο, δήλωσε στην «ΥΧ»:

«Αυτά τα βραβεία αποτελούν αναγνώριση της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς όλων των μελών του συνεταιρισμού που παράγουν με μεράκι προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η επιτυχία δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική διάκριση για τον συνεταιρισμό, αλλά και για τη μελισσοκομία στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της χώρας μας ως παραγωγό εξαιρετικών μελισσοκομικών προϊόντων. Συγχαρητήρια σε όλους τους μελισσοκόμους και στα μέλη του συνεταιρισμού για αυτή την εντυπωσιακή επιτυχία».

Όπως τόνισε ο κ. Σένκο, από την ίδρυση του συνεταιρισμού APIS ERA, «το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε ισχυρές βάσεις με την εξαιρετική ποιότητα που προσφέρει το κλίμα της Ελλάδας. Ενδεχομένως να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την ποσότητα, αλλά στην ποιότητα η Ελλάδα είναι ασυναγώνιστη. Μετά την τεράστια επιτυχία του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας APIS ERA για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας BeeDay24, τα βραβεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή πορεία».

Στόχος η βιολογική πιστοποίηση

Κληθείς να προσδιορίσει τους επόμενους στόχους του συνεταιρισμού, ο κ. Σένκο ανέφερε: «Σαφώς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στη δυναμική παρουσία του συνεταιρισμού σε εκδηλώσεις και προγράμματα. Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίσει τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού, για αυτό και τα αναφέρουμε σε κάθε μας συσκευασία. Θα δώσουμε το ‘‘παρών’’ με δικό μας περίπτερο στο Φεστιβάλ Πηνειού που θα πραγματοποιηθεί 19 με 21 Ιουνίου στη Λάρισα. Επίσης, προγραμματίζουμε ενημερωτικές δράσεις, γευσιγνωσία, τεστ γνώσεων με βραβεία κ.ά. Επιπλέον, θέλουμε να αποκτήσουμε πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ και σίγουρα η διεθνής αυτή διάκριση θα μας βοηθήσει».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού APIS ERA επεσήμανε πως επιθυμία όλων των μελών είναι να αποκτήσουν βιολογική ταυτότητα. «Ουσιαστικά, τα προϊόντα μας είναι βιολογικά, αλλά το εμπόριο απαιτεί και τυπική τυποποίηση», σχολίασε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα δείγματα από την αγορά είναι θετικά. «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει, τόσο τις εκδηλώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει, όσο και τα προϊόντα μας, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί, είτε μέσω των social media, είτε από καταστήματα delicatessen.

Προωθούμε τα προϊόντα μας βήμα-βήμα», υπογράμμισε ο κ. Σένκο, συμπληρώνοντας ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να τα τοποθετήσουμε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ».