Αρνητικό πρόσημο για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το α’ εξάμηνο του 2019

Μείωση της τάξης του 6,4% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 1,9% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), ταυτόχρονα, όμως, ενισχύθηκε και το εμπορικό έλλειμμα κατά 7,9%.

Στις υποκατηγορίες των αγροτικών προϊόντων, τα τρόφιμα και ζωντανά ζώα κατέγραψαν μικρή μείωση των εξαγωγών κατά 0,4%, ενώ στο μισό από πέρσι έπεσαν οι εξαγωγές της υποκατηγορίας λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, καθώς μειώθηκαν κατά 49,9% και αυξήθηκαν οι εξαγωγές ποτών και καπνού κατά 4,3%. Οι εισαγωγές σε τρόφιμα και ζώα ζωντανά κατέγραψαν αύξηση κατά 4,5%, σε λάδια και λίπη μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ της υποκατηγορίας ποτά και καπνό μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 1,5%.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%), οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ακολουθούν οι ΗΠΑ στην 6η και ο Λίβανος στην 7 η θέση, ενώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο βρίσκονταν σε αντίστροφες θέσεις. Στην 8η και 9η θέση παραμένουν Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Γαλλία με άνοδο μίας θέσης από το πρώτο εξάμηνο του 2018 (ήταν στην 11η θέση).

Ως προς τη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, το βαμβάκι ανέβηκε στην 4η θέση μεταξύ των πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας από τη 14η που ήταν πέρσι κατά το ίδιο διάστημα, στην 6η θέση υποχώρησαν (από την 5η πέρσι) οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών, τις θέσεις 7 και 8 κατέχουν οι εξαγωγές ιχθυρών και άλλων τυριών (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα), σημειώνοντας πτώση κατά δύο θέσεις και άνοδο κατά δύο θέσεις αντίστοιχα. Το παρθένο λάδι έπεσε στη 14η θέση από την 4η όπου βρισκόταν ως εξαγωγικό προϊόν το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα κεράσια και βερίκοκα ανέβηκαν στην 16η από τη 19η θέση.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «Οι ελληνικές εξαγωγές παρόλες τις αντιξοότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διευρύνονται έστω και με χαμηλό ποσοστό. Με βάση την πορεία του πρώτου εξαμήνου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες τους επόμενους μήνες οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με άνοδο περίπου 8%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.