Με άρωμα Ελλάδας οι υποψηφιότητες των βραβείων RIA 2022

της Ελένης Ριζάκη

Δύο ελληνικής προέλευσης έργα ΠΑΑ συγκαταλέγονται στους 24 φιναλίστ για τα Rural Inspiration Awards 2022 (RIA) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD), όπως έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία: Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής», στην κατηγορία Ανθεκτικό Μέλλον (Resilient Futures), και «‘‘Αξίζω’’ ΙΚΕ-Εργαστήρια Ζυμαρικών και Μαρμελάδας για την Απασχόληση και Κοινωνική Ενσωμάτωση ΑμΕΑ», στην κατηγορία Κοινωνικό Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς (Social Inclusive Futures). Συνολικά, τέθηκαν σε υποψηφιότητα τρία ελληνικά έργα ΠΑΑ.

Τέσσερις οι θεματικές ενότητες στα βραβεία

Με θέμα «Το μέλλον είναι η νεολαία», τα βραβεία RIA προσπαθούν να αναδείξουν τη σημαντική συμβολή της νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος: πράσινο, ανθεκτικό, κοινωνικό, χωρίς αποκλεισμούς, καινοτόμο και ψηφιακό». Ειδικότερα, πηγές έμπνευσης για το θέμα αυτής της χρονιάς αποτελεί το ίδιο το 2022 που είναι Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, το Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις αγροτικές περιοχές και το Αγροτικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά, τέθηκαν 111 υποψηφιότητες έργων από 24 κράτη-μέλη, σε τέσσερις θεματικές κατηγορίες: Πράσινο Μέλλον, Ψηφιακό Μέλλον, Ανθεκτικό Μέλλον και Κοινωνικό Μέλλον Χωρίς Αποκλεισμούς. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν από ειδικούς 24 έργα από τα 111 και τώρα το κοινό μπορεί να ψηφίζει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Κοινού.

Οι νικητές ανά θεματική θα αναδεικνύονται από κριτική επιτροπή.