Δήμος Τρικκαίων: Νέοι αγρότες σε αρωματικά φαρμακευτικά φυτά

throumpi-aromatika
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του «Σχεδίου Ασκληπιός» του δήμου Τρικκαίων, γίνεται σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου. Πρόκειται για το βήμα που αφορά στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων στον τομέα της Καλλιέργειας των Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών».

Ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Rutgers (State University of New Jersey), καλούν στην ενημερωτική συνάντηση τους νέους καλλιεργητές, ηλικίας έως 40 ετών, στο π. Δημαρχείο Κόζιακα στο Πρίνος, στις 19:00. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επαγγελματική ενασχόληση των νέων καλλιεργητών της περιοχής, με τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο των φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών, ο οποίος παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα προϊόντα του έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων (διατροφή, φαρμακοβιομηχανία, κοσμετολογία, κ.ά.).

Πώς θα τρέξει το πρόγραμμα

-Διαφήμιση-

Το πρόγραμμα αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για όσους νέους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο. Στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης Small Farm Adoption, θα γίνουν εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις σε νέους παραγωγούς στον δικό τους χώρο, δηλαδή τη δική τους επιχείρηση. Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο ωφελούμενος δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση, δεδομένου ότι το σύνολο του κόστους θα καλυφθεί από το πρόγραμμα. Προγραμματίζονται 10 επισκέψεις τον χρόνο και για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών. Το χρονικό διάστημα αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ουσιαστική δουλειά, εκπαιδεύοντας σε βάθος τους παραγωγούς. Εκτός από τους γεωπόνουςμ που θα έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή λόγω γνωστικού αντικειμένου, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εμπλακούν ενεργά επιστήμονες τροφίμων και οικονομολόγοι, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τους παραγωγούς στα γνωστικά τους πεδία.

Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Το τμήμα που αφορά στους νέους αγρότες, υλοποιείται με την υποστήριξη του επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού του Πανεπιστημίου του Rutgers και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Έτσι, οι νέοι καλλιεργητές θα συζητήσουν και θα εκπαιδευθούν στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, στην πιστοποίηση ενδημικών ειδών και ποικιλιών, στις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, στη μεταποίηση, στην προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων από την επεξεργασία των ΑΦΦ, με την υιοθέτηση ενός κοινού εμπορικού σήματος, που θα φέρει τη «σφραγίδα» του Ασκληπιού. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της ίδρυσης ομάδας παραγωγών, η επιχειρηματική δράση της οποίας μπορεί να ενισχυθεί με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος ταυτίζεται χρονικά και με την υποβολή της πρότασης στο τοπικό πρόγραμμα LEADER της ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, για τη δημιουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου στο Πρίνος.

Στους πρόποδες του Κόζιακα

Το σχέδιο Ασκληπιός, που υλοποιεί επιμελώς ο Δήμος Τρικκαίων την τελευταία τριετία, με ορίζοντα πενταετίας, έχει ως στόχο την αναβίωση της ιατρικής του Ασκληπιού, μέσω της καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών, την προβολή της παράδοσης του Ασκληπιού, την ίδρυση του Ψηφιακού Ασκληπιείου και την εναλλακτική τουριστική διαδρομή «Στα μονοπάτια του Ασκληπιού», στο πλαίσιο ενημερωτικών και παράλληλων εκδηλώσεων στους πρόποδες του Κόζιακα.

Στους πρόποδες του Κόζιακα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Ασκληπιός του δήμου Τρικκαίων.
Στους πρόποδες του Κόζιακα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Ασκληπιός του δήμου Τρικκαίων.
Διαβάστε σχετικα: Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά 2018: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki