Αρουραίοι καταστρέφουν τις μηδικές στη Φθιώτιδα

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν μπει πολλοί παραγωγοί μηδικής της Φθιώτιδας, για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τους αρουραίους. Όπως είναι γνωστό, αρουραίοι εισχωρούν στο έδαφος και, μέσα από στοές που ανοίγουν, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις ρίζες φυτών της μηδικής, με αποτέλεσμα να τις καταστρέφουν.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα περιγράφει ο Γιάννης Ανεστόπουλος, παραγωγός μηδικής και κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα: «Η καταστροφή των φυτών μηδικής ξεπερνάει το 80%, με λίγα λόγια δεν συμφέρει να ασχοληθώ με την παραγωγή. Ο αριθμός των αρουραίων έχει υπερπολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι δικές μου καλλιέργειες, αλλά και άλλων συναδέλφων μου, να βγαίνουν εκτός παραγωγής».

Οι αρουραίοι προτιμούν αυτού του είδους τις καλλιέργειες, προκαλώντας όμως σοβαρά προβλήματα. Λόγω του υψηλού δείκτη των γεννήσεων (5-6 γεννήσεις τον χρόνο) πολλαπλασιάζονται εύκολα και είναι δύσκολο να περιοριστούν. Ο κ. Αναστόπουλος, όπως και άλλοι παραγωγοί κάνουν έκκληση στην πολιτεία να συνδράμει στην προστασία της παραγωγής: «Ζητάμε από την Πολιτεία να δει σοβαρά το πρόβλημα αυτό και τις δυνατότητες αντιμετώπισής του σε συνεργασία με διάφορους ερευνητικούς φορείς, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας. Δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αφορά γενικότερα και τη δημόσια υγεία, καθώς τα ζώα αυτά είναι φορείς σοβαρών ασθενειών».