O αρχέγονος σπόρος της φακής Εγκλουβής γίνεται brand name

Η συνεργασία και η τυποποίηση έγιναν τα μέσα των παραγωγών από το χωριό της Εγκλουβής στη Λευκάδα για τη διατήρηση του αρχέγονου σπόρου και την προώθηση της φακής Εγκλουβής, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που συνδέεται άμεσα και καθοριστικά με τον τόπο παραγωγής της.

Ο Γιάννης Στεριώτης, που μαζί με την οικογένειά του καλλιεργούν τη φακή Εγκλουβής στο χωριό, εξηγεί στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους οι παραγωγοί αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια κοινή συσκευασία, αλλά και τη τεράστια ζήτηση που υπάρχει τόσο από την αγορά της Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό παρά την υψηλή τιμή πώλησής της. «Η καλλιέργεια της φακής συνδέεται με την οικογένειά μου εδώ και πολλά χρόνια, καθώς την καλλιεργούμε πάππου προς πάππου.

Εμείς, ως νεότεροι, μαζί με τον αδερφό μου, Κωνσταντίνο, συνεχίζουμε την παραγωγή, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για να προωθήσουμε το προϊόν», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης.

Η σύνδεση του προϊόντος με τον συγκεκριμένο τόπο, το μικροκλίμα του και τη σύσταση του εδάφους είναι αυτή που κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει. «Τα στρέμματα που καλλιεργούνται στο χωριό είναι λίγα, περίπου 1.000, και αυτό γιατί εκτός από τον σπόρο, μεγάλη σημασία έχει και το χώμα. Εδώ, στην περιοχή, τα καλά χωράφια τα λέμε κάλοψα και τα υποδεέστερα, στα οποία σπέρνουμε φακή μόνο για τον σπόρο, τα λέμε κάκοψα.

Αυτό που ξεχωρίζει, λοιπόν, τη φακή και τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες, ανεβάζοντας και την τιμή πώλησης, εκτός από τη μικρή παραγωγή, είναι αρχικά το χώμα και το μικροκλίμα της περιοχής. Επίσης, ο δεύτερος παράγοντας είναι ο σπόρος. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πάρει σπόρο από εμάς για να τον φυτέψουν σε άλλες περιοχές, αλλά δεν κατάφεραν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι, λοιπόν, ο κατάλληλος συνδυασμός του σπόρου με το χώμα που κάνει το προϊόν να ευδοκιμήσει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά, όλα γίνονται με φυσικές μεθόδους», εξηγεί ο Γιάννης.

Κοινή συσκευασία για μείωση της νοθείας

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παράλληλα με τα πλούσια διατροφικά στοιχεία που περιέχει η φακή της Εγκλουβής έχουν οδηγήσει στη νοθεία του προϊόντος.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια τη Λευκάδα, όπως τονίζει ο Γιάννης, και «φτάνει μέχρι τους χονδρέμπορους που μπορεί να πάρουν από τον παραγωγό κάποια κιλά φακής, να την ανακατέψουν με οποιαδήποτε άλλη και να την κάνουν έναν τόνο». Για να μπορέσουν να περιορίσουν, έως έναν βαθμό, το φαινόμενο, παραγωγοί από το χωριό αποφάσισαν να συνεργαστούν, δημιουργώντας ομάδα παραγωγών. «Μαζευτήκαμε και δημιουργήσαμε μια ομάδα παραγωγών, που είναι η ίδια ομάδα που παλεύει εδώ και χρόνια να πάρει το ΠΟΠ.

Έχουμε γύρω στα πέντε χρόνια που κάνουμε τη συσκευασία και προσπαθούμε να έχουμε μια ενιαία εικόνα για να γλυτώσουμε το θέμα της νοθείας. Η συσκευασία είναι κοινή και κάθε παραγωγός βάζει τα δικά του στοιχεία», εξηγεί ο Γιάννης. Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τη φακή της Εγκλουβής, ο ίδιος αναφέρει ότι «τα σποράκια της συγκεκριμένης φακής έχουν πολλές αποχρώσεις του καφέ, ενώ θα δει κανείς και μαύρα σποράκια.

Επίσης, είναι πιο ψιλή και από τις πιο ψιλές φακές. Αφού παρατηρήσει την όψη, έπειτα μπορεί να καταλάβει από τον βαθμό που βράζουν, καθώς οι φακές Εγκλουβής βράζουν αρκετά γρήγορα και, φυσικά, από γεύση, καθώς είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες».

Ζήτηση και προώθηση

Τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει ο Γιάννης, η φακή φεύγει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς όσο πιο γνωστό γίνεται το προϊόν τόσο μεγαλώνει και η ζήτηση που υπάρχει. «Εμείς τελειώνουμε το μάζεμα στις αρχές Αυγούστου και προς τα τέλη, αφού προηγηθεί η διαδικασία του καθαρίσματος, ξεκινάμε τις διανομές. Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, έχει εξαντληθεί η φακή σε όλο το χωριό.

Αυτό που κάνουμε ως οικογένεια, επειδή κάθε χρόνο δεν ξέρουμε πόσο θα βγει η παραγωγή, είναι να δίνουμε την επιλογή να μας αφήσει κάποιος το e-mail του μέσω της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε, όταν είμαστε έτοιμοι, να του αποστείλουμε ένα μήνυμα για να παραγγείλει. Επίσης, δίνουμε μια μικρή ποσότητα σε επιλεγμένα καταστήματα, ενώ μικρή ποσότητα φεύγει και στο εξωτερικό, καθώς υπάρχουν τουρίστες που την έχουν δοκιμάσει στη Λευκάδα και έπειτα την αναζητούν στον τόπο τους.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα κάθε χρόνο εξαρτάται από την παραγωγή, καθώς τα τελευταία χρόνια το προϊόν επηρεάζεται από τη μεταβολή του καιρού και τις αυξημένες θερμοκρασίες», εξηγεί ο Γιάννης.

Δυσκολίες

Παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί για τη συνέχεια της καλλιέργειας και την προώθηση του προϊόντος, ο Γιάννης τονίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από την πολιτεία. «Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι να βελτιώσουμε το προϊόν όσον αφορά τη διάθεση στον κόσμο, τη συσκευασία και την τυποποίηση.

Επίσης, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το προϊόν και τον σπόρο του που είναι αυθεντικός, χρειάζεται ωστόσο μεγαλύτερη υποστήριξη από το κράτος, όπως είναι η απλούστευση της διαδικασίας για τη σύσταση ενός συνεταιρισμού».