Άρχισαν η συγκομιδή και οι εξαγωγές στο καρπούζι θερμοκηπίου

Αυξημένες κατά 15% οι εκτάσεις σε Ηλεία και Αχαΐα

Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή του θερμοκηπιακού καρπουζιού σε Ηλεία και Αχαΐα, καθώς και η προσφορά του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού, ενώ από το σαββατοκύριακο κι έπειτα αναμένεται να δυναμώνει σταδιακά η παρουσία του.

Η φετινή παραγωγή σε Ηλεία και Αχαΐα ήρθε περίπου μία εβδομάδα πιο πίσω λόγω καιρού, εξηγεί ο παραγωγός και εξαγωγέας Διονύσης Τακτικός, από τη Νέα Μανωλάδα, προσθέτοντας ότι τα κρύα της άνοιξης, αλλά και οι δύο μικροί παγετοί που εκδηλώθηκαν φέτος σόκαραν λίγο τα φυτά, χωρίς όμως ουσιαστικά προβλήματα.

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις», υποστήριξε ο παραγωγός Γιάννης Διασάκος, εφόσον οι ποσότητες που έχουν βγει είναι λιγοστές και σιγά σιγά μπαίνουν στην παραγωγή. Κατά τον ίδιο, ο καιρός φέτος προκάλεσε προβλήματα, επηρεάζοντας και τα θερμοκήπια, αφού η γονιμοποίηση σταμάτησε 3-4 φορές, «οπότε δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα», σχολίασε.

Στα 45-50 λεπτά οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Τακτικό, οι εκτάσεις είναι ανοδικές σε Ηλεία και Αχαΐα, σίγουρα κατά 10%-15%. Στην περιοχή, τα θερμοκηπιακά θα κόβονται περίπου μέχρι το τέλος Μαΐου αναλόγως ποικιλιών, από τις 25 Μαΐου θα ξεκινήσει και η Κυπαρισσία και, τέλος, του μήνα με αρχές Ιούνη αναμένονται τα υπαίθρια.

Οι τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι στα 45-50 λεπτά αναλόγως καρπουζιών και μεγεθών. «Αυτήν τη βδομάδα συνήθως για να μπορέσουμε να κάνουμε εξαγωγή, πρέπει να προσαρμοστούμε στις τιμές που έχουν αυτή την ώρα οι ανταγωνιστές, όπως το Μαρόκο και η Ισπανία», εξήγησε και πρόσθεσε ότι φέτος ξεκίνησαν στα 70-75 λεπτά, αλλά αφορούσαν πάρα πολύ μικρές ποσότητες τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Αν κάνει ζέστη έξω, όλα αυτά αλλάζουν», συμπλήρωσε.

Καλής ποιότητας, αλλά όχι πολύ μεγάλη σε όγκο, λόγω των αποδόσεων που επηρεάστηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, εκτίμησε ότι θα είναι η φετινή παραγωγή από την περιοχή της Κυπαρισσίας ο γεωπόνος Γιάννης Σταθόπουλος.

Με τις εκτάσεις να δείχνουν σταθερές, στην περιοχή της Τριφυλίας καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα –υπό χαμηλή κάλυψη που πλέον έχει βγει– και περίπου 50-60 στρέμματα θερμοκήπια, αναφέρει, προσθέτοντας ότι το σαββατοκύριακο υπολογίζεται να αρχίσουν να κόβονται τα λίγα του θερμοκηπίου, ενώ τα πιο πρώιμα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15-20 Μαΐου και να ακολουθήσουν μέχρι τέλος Ιουνίου τα υπόλοιπα.