Αν. Λυκουρέντζος: «Πλημμυρισμένα 110.000 στρέμματα σε Έβρο και Ροδόπη» – Ζημίες καταγράφονται σε 23.000 στρ.

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών από τη χθεσινή νεροποντή στους δήμους του Έβρου

Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο 24ωρο τον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά 110.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Έχουμε γύρω στα 65.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στον Έβρο και γύρω στα 45.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στη Ροδόπη» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λυκουρέντζος.

Ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν πάθει ζημιές φέρονται να είναι αρκετά μικρότερες, καθώς, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 23.000 στρέμματα (που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν). «Στην περιοχή του Έβρου έχουν πληγεί γύρω στα 15.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, μηδικής καλλιέργειας και κηπευτικών, ενώ δεν αναφέρονται ιδιαίτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο του νομού που προφανώς θα υπάρχουν βέβαια αλλά θα είναι περιορισμένες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από τα 45.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή «οι ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών είναι 8.000 στρέμματα και ανάλογα ακολουθούν η μηδική καλλιέργεια και κάποια λίγα κηπευτικά ενώ έχουμε και γύρω στις 1.500 απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Στις περιοχές βρίσκονται από χθες τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τα οποία σε συνεργασία με αυτά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να γίνει οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών, με τον κ. Λυκουρέντζο να σημειώνει πως «αύριο και μεθαύριο θα έχουμε μια συνολική εικόνα από τις καταστροφές».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Ημέρα καταγραφής και αποτίμησης η σημερινή για τους δήμους του νομού Έβρου, που υπέστησαν σημαντικές ζημίες από τη χθεσινή νεροποντή. Αυξητική τάση παρουσιάζει η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεταξάδων και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διδυμοτείχου, Πασχάλη Αδαμάκη. «Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το ύψος του νερού στον Ερυθροπόταμο συνεχίζει ν’ αυξάνεται, οι καλλιέργειες σε όλη την κοιλάδα του ποταμού είναι πλημμυρισμένες και όλες οι αντλίες μας δουλεύουν και βγάζουν τα νερά προς το ποτάμι. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ποσότητες νερού θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν, ούτε καν στην επόμενη ώρα, δεν έχουμε εικόνα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αδαμάκης.

Η πρωτοφανής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ποσότητα νερού που έπληξε χθες όλο το νομό Έβρου, κράτησε κλειστούς μέχρι σήμερα τους δύο κόμβους στη βόρεια και νότια είσοδο της Ορεστιάδας, ενώ προκάλεσε προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Το νερό της έντονης βροχόπτωσης εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες, κυρίως στην περιοχή της Σαγήνης, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η εκκένωσή τους. Ζημίες σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη υπέστησαν μηχανήματα, οχήματα και αγροτικός εξοπλισμός. Σε μεγάλο βαθμό έχουν πληγεί και οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύχτας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην υδροδότηση του Νεοχωρίου. Ταυτόχρονα με την καταγραφή των ζημιών, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επικείμενη υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραν, με τον κ. Μαυρίδη να εκτιμά ότι εντός των επόμενων δύο 24ωρων θα δούμε τι ποσότητα και με ποια ένταση θα φτάσει το νερό σε Άρδα και Έβρο.

Στον οικισμό της Πολιάς, όπου εκκενώθηκαν κατοικίες, τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά μένει η καταγραφή των ζημιών και η αξιολόγηση κατά πόσο μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι. «Δεν θα κινδυνέψει κανείς. Ότι βοήθεια χρειάζονται θα την προσφέρουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Αδαμάκης. Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, από τα νερά που κατεβαίνουν, παραμένει κλειστός ο δρόμος από Διδυμότειχο προς Μεταξάδες, στο ύψος του Ελληνοχωρίου, ενώ έχει κοπεί και το οδικό δίκτυο στη γέφυρα της Αβδέλλας με το χωριό Πολιά, λόγω ολοσχερούς καταστροφής του οδοστρώματος.

Στην καταγραφή των ζημιών στις οικίες των περιοχών που επλήγησαν από τις χθεσινές πλημμύρες προχωρά και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια οι σχετικές αποζημιώσεις. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι, οι οικοσυσκευές των οποίων έχουν υποστεί ζημία, μπορούν να βρουν την απαραίτητη πληροφόρηση (αίτηση, υπεύθυνες δηλώσεις κ.α.) στην ιστοσελίδα του δήμου στην ενότητα «Καταγραφή ζημιών σε οικίες» και να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη διεύθυνση [email protected] ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2551088145,88146,88149. Επίσης μπορούν να καλούν στη γραμμή δημότη 2551022222, επιλογή 4 για καταγραφή ζημιών σε νοικοκυριά και στην επιλογή 5 για να αναφέρουν ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση πλημμυρισμένης οικίας, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει ν’ αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο (φωτογραφίες, βίντεο), το μέγεθος της καταστροφής (ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά) καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα ελέγξει την κατοικία του. Αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή απωλειών σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ο ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στην καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στην Π.Ε. Έβρου, συνεργεία των υπηρεσιών της οποίας αποτελούμενα από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, μεταβαίνουν ήδη στις πληγείσες περιοχές για να προβούν σε μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών. Τα συνεργεία της Π.Ε. Έβρου θα πραγματοποιήσουν ελέγχους και στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, σε πάγιο και έγγειο κεφάλαιο του πρωτογενούς τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ