Άρχισε ο τρύγος στη Δράμα

Οι εαρινές βροχοπτώσεις φέρνουν καλή χρονιά στα κρασιά του Κτήματος Παυλίδη

Μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι ξεκινάει ο τρύγος στις πρώιμες ποικιλίες στη διάσημη, για τα κρασιά της, Δράμα. «Οι ξηροθερμικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν τα σταφύλια, ιδιαίτερα τις ερυθρές ποικιλίες. Συντελούν στην ανάπτυξη μιας ενδιαφέρουσας παλέτας αρωμάτων, με ωραία οξύτητα στα λευκά και καλές τανίνες στα ερυθρά.

Για τις όψιμες ποικιλίες, θέλουμε 40 μέρες πριν από την έναρξη του τρύγου», περιγράφει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος – διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης. Ο τρύγος ξεκινά με Sauvignon, ακολουθούν Chardonnay, Assyrtiko και μεσολαβεί το ροζέ της ποικιλίας Τεμπρανίγιο. «Μετά είναι τα Syrah και τελευταίο το Αγιωργίτικο, από τις πλέον όψιμες ποικιλίες πανελλαδικά».Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή λόγω των εαρινών βροχοπτώσεων που βοήθησαν την ανάπτυξη φυλλώματος στο αμπέλι και γέμισαν τις αποθήκες εδάφους με νερό, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται συχνό πότισμα τα αμπέλια, καθώς διαχειρίστηκαν μόνα τους την πρόσληψη νερού από το έδαφος.
Η ποιότητα προβλέπεται εξαιρετική, η δε παραγωγή είναι μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι λόγω των βροχοπτώσεων που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας. «Το Κτήμα Παυλίδη είναι από τα ποιοτικότερα πανελλαδικά, κάνει πράσινο τρύγο και δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσότητες, γιατί κάθε χρόνο έχουμε συγκεκριμένο tonnage. Επίσης, είμαστε ένα από τα λίγα κτήματα στην Ευρώπη που κάνουμε νυχτερινό τρύγο από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί. Η δε μεταφορά των σταφυλιών από τους αμπελώνες στο οινοποιείο γίνεται με ιδιόκτητο φορτηγό ψυγείο», αναφέρει.

Το Κτήμα Παυλίδη συνεχίζει την πορεία των διακρίσεων με 52 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια τη φετινή χρονιά.