ΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: Πρότυπος, εξωστρεφής και στο πλευρό των παραγωγών «Ο Ενιπέας»

Εγκρίθηκαν τα σχέδιά του από το Ταμείο Ανάκαμψης

Συνεπής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, θα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», ο οποίος θα διατηρεί το δικό του περίπτερο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τον διακρίνει, προβάλλοντας τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα που παράγουν τα 110 μέλη του. Ο συνεταιρισμός αριθμεί πέντε Ομάδες Παραγωγών, Βάμβακος, Δημητριακών, Οσπρίων, Ντομάτας και Αγελαδινού Γάλακτος, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος. Στο αγελαδινό γάλα, μάλιστα, υπάρχει σύμβαση με τον Όλυμπο, όπως και για το γίδινο, το οποίο παράγει κτηνοτρόφος του συνεταιρισμού.

«Ο Ενιπέας» είναι από τους λίγους συνεταιρισμούς πανελλαδικά που κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτήθηκε με 1.380.656 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και με 873.000 ευρώ από το πρόγραμμα Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο συνεταιρισμός έχει προμηθευτεί τέσσερα τρακτέρ, τα οποία μάλιστα θα κάνουν την εμφάνισή τους και επίσημα στην Agrotica, έχει εγκαταστήσει έξι μετεωρολογικούς σταθμούς κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού, έξι ψηφιακά συστήματα με παγίδες για τους εχθρούς του βαμβακιού και άλλα πολλά.

Επένδυση στην καινοτομία

Ακόμη μία καινοτόμος δράση του συνεταιρισμού, η οποία υποστηρίζεται από τη ΜΚΟ Terra Thessalia και έχει συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάστηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον: Ευρωπαϊκή Προοπτική (Shaping the future: European Foresight)».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού, όπως το σχέδιο ανάδειξης του ρεβιθιού σε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και παραγωγής προϊόντων μεταποίησης (αλεύρι ρεβιθιού, μπιφτέκι κ.λπ.), το σχέδιο Αναγεννητικής Γεωργίας στην καλλιέργεια του βαμβακιού, η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα γεωργίας και κτηνοτροφίας και το πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής βιολογικού βαμβακιού.

 

Οι δυσκολίες

Τα παραπάνω επιτεύγματα είναι σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες χρονιές που έχει βιώσει τόσο ο συνεταιρισμός, όσο και οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της κλιματικής κρίσης.

Η αρχή έγινε με τον Ιανό και το αποκορύφωμα ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες του Daniel και του Elias. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος παραγωγής βαμβακιού το 2019 (προ Ιανού) ήταν 530 κιλά/στρέμμα και ακολούθησαν οι εξής παραγωγές: Το 2020 300 κιλά/στρέμμα, το 2021 380 κιλά/στρέμμα, το 2022 430 κιλά/στρέμμα, ενώ η πρόσφατη χρονιά ήταν από τις πλέον απογοητευτικές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Καραΐσκο, και τον αντιπρόεδρο, Νίκο Γούσιο, «μέσα σε όλα αυτά, ο συνεταιρισμός οφείλει, και το έχει πετύχει, να τονώσει το ηθικό των παραγωγών και να τους εμφυσήσει την αισιοδοξία, καθώς η ψυχολογία τους βρίσκεται στα τάρταρα. Κατεστραμμένη αγροτική οδοποιία, εκκρεμείς αποζημιώσεις, πολλά φερτά υλικά στα χωράφια, απώλεια πάγιου κεφαλαίου, τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι μπαζωμένα και δεν λειτουργούν. Όλα αυτά ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να καλλιεργήσουν δημητριακά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία. Όπως υποστήριζαν και οι παππούδες μας… όταν πρασινίζει ο κάμπος, έρχεται φτωχοποίηση».

Σημαντική η συνεισφορά στην τοπική οικονομία

«Ο Ενιπέας» στάθηκε έμπρακτα στο ύψος των περιστάσεων, αφού προσέφερε 90 τόνους ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους-μέλη του, καθώς και άλλα προϊόντα (π.χ. πατάτες Νάξου) στους συγχωριανούς στις πρώτες δύσκολες ώρες του Daniel. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι αποτελεί δυναμικό μέλος της ΕΘΕΑΣ.

Ακόμη, ο ΑΣ στηρίζει μέσω χορηγιών κάθε πολιτιστική δράση που πραγματοποιείται στην επαρχία, πιστώνει τα μέλη του με εφόδια, λιπάσματα και φάρμακα, δείχνοντας υπομονή και κατανόηση ως προς την εξόφληση.

Επειδή, όμως, τα αποθέματα δεν διαρκούν για πάντα, ο κ. Καραΐσκος κατέθεσε στο κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θεσσαλία, πρόταση για οικονομική στήριξη των συνεταιρισμών, στα πρότυπα στήριξης της εστίασης την εποχή του κορωνοϊού. Με την παραίνεση η ενίσχυση να δοθεί δίκαια, βάσει τζίρου προηγουμένων ετών.

Η διοίκηση του δραστήριου συνεταιρισμού προσπαθεί να αυξήσει και την ακίνητη περιουσία. Οι επίμονες συζητήσεις με το ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ενώσεων, που τελούν υπό εκκαθάριση, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Επίσης, σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων (το οποίο ευχαριστεί ο κ. Καραΐσκος) για 30 χρόνια με ένα συμβολικό τίμημα, ο συνεταιρισμός λειτουργεί τη δική του γεφυροπλάστιγγα, ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι και η δημιουργία –στον ίδιο χώρο– σύγχρονου αποθηκευτικού χώρου.