Κρεμμύδι: Σε αδιέξοδο οδηγείται η συλλογή του Ιουλίου

Κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η παραγωγή στα χωράφια.
09/07/2024
3' διάβασμα
kremmydi-se-adiexodo-odigeitai-i-syllogi-tou-iouliou-325953

Τα αυξημένα στρέμματα της φετινής χρονιάς, όπως και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τόσο της περσινής σποράς όσο και της ανοιξιάτικης, έδωσαν μεγάλες αποδόσεις στους παραγωγούς κρεμμυδιών. Δυστυχώς, όμως, τα χαμόγελα των πρώτων ημερών διαδέχθηκε η απογοήτευση για την ελεύθερη πτώση των τιμών, τόσο στα λευκά όσο και στα κόκκινα.

Στη μουντή εικόνα αναμένεται να προστεθεί το επόμενο διάστημα και η νέα συλλεκτική περίοδος κυρίως του κόκκινου κρεμμυδιού, το οποίο σπάρθηκε στις αρχές της άνοιξης. Οι παραγωγοί δυσκολεύονται στην προώθησή του και, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πολλοί κάνουν λόγο για παραγωγή που θα μείνει στα χωράφια.

Ο Δημήτρης Κίσσας, κρεμμυδοπαραγωγός από τη Θήβα, παρουσιάζει το κρεμμύδι ως ένα αζήτητο προϊόν που θα μείνει στα χωράφια. «Η τιμή του λευκού κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά και του κόκκινου στα 30 λεπτά. Οι στρεμματικές αποδόσεις των χωραφιών έχουν φτάσει στα ανώτατα επίπεδα, δυστυχώς όμως αυτό δεν μεταφράζεται και σε ένα καλό εισόδημα, λόγω της πτώσης των τιμών», εξηγεί.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής βρίσκεται στα ψυγεία, όμως το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στη νέα συλλεκτική περίοδο και αφορά το ανοιξιάτικο κρεμμύδι –ή μεγάλης φωτοπεριόδου–, του οποίου η συλλογή ξεκινά περίπου σε 10-15 ημέρες. «Πολλοί παραγωγοί έχουν αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, χωρίς να έχουν εικόνα από την αγορά. Το μόνο δεδομένο που είχαν ήταν η καλή τιμή του προϊόντος την προηγούμενη χρονιά. Είναι σύνηθες φαινόμενο στον αγροτικό τομέα, όταν ένα προϊόν έχει καλή τιμή τη μια χρονιά, την επόμενη όλοι τρέχουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει με νόημα.      

 

Περισσότερα τα στρέμματα και τα… προβλήματα στα Φάρσαλα

Για ανοιχτές τιμές από παραγωγούς που έχουν μπει στην καλλιέργεια για πρώτη φορά κάνει λόγο ο Βαγγέλης Φλώρος, παραγωγός από τα Φάρσαλα. Όπως υποστηρίζει, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Εάν σε αυτό προστεθεί και η νέα παραγωγή στις αρχές του Αυγούστου, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, με κίνδυνο να μείνουν τα κρεμμύδια στα χωράφια. «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγική βάση με μια δυναμική εξωστρέφειας, ώστε να δώσει μια προοπτική στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού», αναφέρει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Ναι μεν οι αγορές του εξωτερικού θέλουν το ελληνικό κρεμμύδι, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε τις ανάλογες ποσότητες και υποδομές, όπως και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά για να μπορούμε να τις καλύπτουμε όλη τη χρονιά».