Ας κρατήσουν οι χοροί στη θεσσαλική ύπαιθρο

Γιορτές πίτας στο Χαλίκι, καλομποκιού και ακτινιδίου στο Ομόλιο και μελιού στο Πουρί Πηλίου

Αύγουστος, ο μήνας των πολιτιστικών εκδηλώσεων και του ανταμώματος σε πολλά χωριά του θεσσαλικού κάμπου, με αποκορύφωμα την πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αυτές τις μέρες, τα χωριά σφύζουν από ζωή κι έτσι πλήθος κόσμου συμμετέχει και γλεντά στις διάφορες γιορτές που διοργανώνονται και οι οποίες είναι αφιερωμένες στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

✱ Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού η παραδοσιακή εκδήλωση της «Γιορτής Πίτας» στο Χαλίκι Ασπροποτάμου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, η οποία διεξάγεται επί σειρά ετών και αποτελεί θεσμό στη συνείδηση των ντόπιων, αλλά και των επισκεπτών. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός ανήμερα της εορτής Μεταμορφώσεως Σωτήρος, όπου και πανηγύρισε ο Ιερός Ναός.

Πλήθος κόσμου έσπευσε στο ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου να δοκιμάσει δωρεάν παραδοσιακές πίτες διαφορετικών γεύσεων που ετοίμασαν με μεράκι και αγάπη οι γυναίκες του χωριού και τα μέλη του συλλόγου για τους επισκέπτες του χωριού. Τα εύσημα και το χειροκρότημα των παρισταμένων κέρδισε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, ενώ το γλέντι και ο χορός συνεχίστηκαν μέχρι αργά, υπό τους ήχους δημοτικής παραδοσιακής ορχήστρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό Χαλίκι είναι το δυτικότερο χωριό της Θεσσαλίας στα σύνορα με την Ήπειρο και βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων.

✱ Επιτυχία σημείωσε και το διήμερο εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένο στο μέλι, στη γαστρονομία και στη γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα της περιοχής, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου Μαγνησίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε συζήτηση με μελισσοπαραγωγούς για το μέλι, τη μελισσοκομία και τα προϊόντα κυψέλης, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, κυνήγι θησαυρού, μουσικοχορευτική εκδήλωση και παραδοσιακό γλέντι με συνοδεία ορχήστρας.

✱ Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στη γιορτή καλαμποκιού και ακτινιδίου που διοργάνωσε το σαββατοκύριακο στο Ομόλιο Λάρισας ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ομολίου «Μ. Αντύπας», τον Δασικό Συνεταιρισμό και την Κοινότητα Ομολίου.