Άσχημα μαντάτα για το πευκόμελο

Φροντίζοντας τα μελίσσια του, βλέπει τα βουνά της Θάσου χιονισμένα ο μελισσοκόμος Θανάσης Κοπανούδης, ο οποίος αναφέρει ότι στο νησί είχαν χιόνια και βροχές την άνοιξη. Δυστυχώς, το πεύκο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. «Τα μελίσσια δεν μπορούν να χορτάσουν, εξαιτίας των εναλλαγών του καιρού, με βροχή, χιόνι και κρύο. Οι μέρες περνούν, τα μελίσσια δεν μπορούν να πάνε στο πεύκο και ο εργάτης έχει “περπατήσει”», περιγράφει.
Ο ίδιος θυμίζει ότι ο λεγόμενος «εργάτης του πεύκου» (Marchalina hellenica) είναι έντομο που διαβιεί πάνω στο πεύκο, την άνοιξη και το καλοκαίρι τραβάει χυμούς από αυτό, τους επεξεργάζεται και παράγει το πευκόμελο. Ο ίδιος εξηγεί πως όταν ο εργάτης μεγαλώσει και περπατήσει, πέφτει στο χώμα, εκκολάπτεται και πρέπει να περιμένουν την επόμενη γενιά μετά από δύο με τρεις μήνες. Χωρίς τον εργάτη, δεν παράγεται πευκόμελο. «Θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε να τρυγήσουμε. Αντίθετα, όλοι ταΐζουμε για να συντηρήσουμε τα μελίσσια», τονίζει.
Με απογοήτευση, δε, σχολιάζει ότι κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν διέξοδο, καθώς δεν υπάρχει μελιτοφορία. «Ήρθαμε εδώ και δέκα μέρες. Οι μελισσοκόμοι έρχονται, παρότι γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά είναι η μόνη ελπίδα», σημειώνει.
Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν είναι οι καλύτερες για τα μελίσσια, αλλά η βροχή μπορεί να βοηθήσει την επόμενη ανθοφορία, όπως αναφέρει ο γεωπόνος-μελισσοκόμος Γρηγόρης Σιδηρόπουλος, που έχει τα μελίσσια του στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης, εξηγώντας ότι έχει πολλές ανθοφορίες αυτή η χρονική περίοδος. Η αμυγδαλιά πέρασε, αλλά αρχίζουν διάφορες, όπως η κουμαριά, το τσαλί, οι ακακίες και τα ρείκια. «Οι βροχές είναι ευπρόσδεκτες, η φύση χρειάζεται νερό. Όση περισσότερη υγρασία υπάρχει, τόσο περισσότερο βοηθιούνται τα φυτά και η νεκταροέκκρισή τους», λέει.
Η μελισσοκομία του Έβρου πληγώθηκε από τις πυρκαγιές του 2023, με χιλιάδες καμένα μελίσσια και 935.000 καμένα στρέμματα. «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Η φύση αλλάζει και θα βρει τον δρόμο της. Ορισμένες ανθοφορίες έφυγαν και θα έρθουν άλλες», εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος. Προς το παρόν, τα μελίσσια θα παραμείνουν στον τόπο τους και το καλοκαίρι ο ίδιος θα προγραμματίσει τις μετακινήσεις, υπακούοντας στον νομαδικό χαρακτήρα της μελισσοκομίας.