ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Η ιστορική του διαδρομή δικαιώνει τον συνεργατισμό

Με σημείο αναφοράς το ροδάκινο και με ποικίλες άλλες δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει την ιστορική του πορεία, έτσι όπως την έχουν καταγράψει τα στελέχη και τα μέλη του εδώ και πολλές δεκαετίες. Καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες ενισχύουν συστηματικά την παραγωγική του ατζέντα και του προσδίδουν δυναμικές εξωστρέφειας.

Η ποιοτική υπεροχή των προϊόντων του και οι σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης, φιλικοί προς το περιβάλλον, κατατάσσουν την ταυτότητά τους στις πρώτες θέσεις, όχι μόνο της εσωτερικής αγοράς, αλλά και του εξωτερικού. Ο ΑΣΕΠΟΠ αξιοποιεί διάφορα χρηματοδοτικά και τεχνολογικά εργαλεία για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αγροτική οικονομία της περιοχής του Βελβεντού προς όφελος των παραγωγών, αλλά και όλων των κατοίκων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξήχθησαν από την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του συνεταιρισμού, στο πλαίσιο της 19ης Γιορτής Ροδάκινου, στον Βελβεντό Κοζάνης. Στις 5 Αυγούστου, η διοίκηση του ΑΣΕΠΟΠ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο οινοποιείο Βογιατζή. Στελέχη του συνεταιρισμού ανακοίνωσαν την ένταξη της οργάνωσης στο τρίτο κατά σειρά χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα προώθησης προϊόντων «Fruit up», διάρκειας τριών ετών και συνολικού ποσού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η δράση αυτή απευθύνεται στις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία συνέχεια προώθησης προϊόντων, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την περίοδο 2017-2020, όπως επίσης και σε Σερβία-Νορβηγία από το 2020 μέχρι και το 2023.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε με επιστολή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο του συνεταιρισμού στην τοπική ανάπτυξη. Υποστήριξε επίσης ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει την τοπική οικονομία με την παρουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για «ουσιαστική ισχυροποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού», συγχαίροντας παράλληλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους παραγωγούς για τη δράση του συνεταιρισμού.

Για «εκκολαπτήριο αγροτικής δημιουργίας σε συνδυασμό με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής» έκανε λόγο η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Καλλιόπη Βέττα.

Για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μίλησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, είπε ότι «βαθμολογήθηκε με άριστα όχι μόνο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην παρουσία του στις διεθνείς αγορές».

Στον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον αγροτικό τομέα, όπως επίσης και στη συνεργασία του συνεταιρισμού με τον δήμο, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου. Υποστήριξε ότι ο δήμος είναι αρωγός σε διάφορα έργα υποδομών που έχουν σχέση με τα αρδευτικά δίκτυα και με την αγροτική οδοποιία. Με εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, συμβάλλει στην προώθηση των προϊόντων και ενισχύει τον ρόλο των αγροτών της περιοχής.

Στα 30 εκατομμύρια οι επενδύσεις για το επόμενο διάστημα

Παρουσιάζοντας τις δράσεις του συνεταιρισμού από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο του συνεταιρισμού, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, με σημαντικές επενδύσεις. Στην ομιλία του, ο κ. Κουτλιάμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του νέου συσκευαστηρίου ακτινιδίων, όπως επίσης και σε διάφορα συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης παραγωγών για την άρδευση καλλιεργειών. «Για την τετραετία 2024-2027 προβλέπεται επένδυση 12,3 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της συσκευασίας».

Η επένδυση αυτή, όπως είπε, «θα καλύψει διάφορες περιοχές της χώρας όπου παράγεται το ακτινίδιο και οι παραγωγοί του δεν καλύπτονται εμπορικά από συλλογικά σχήματα». Η δράση αποτελεί προϊόν της αλληλέγγυας σχέσης μεταξύ παραγωγών και συνεταιριστικού κινήματος.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο 2027 μέχρι 2030 προβλέπεται η κατασκευή της μονάδας μεταποίησης, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την οποία ο συνεταιρισμός θα δώσει νέα ώθηση και προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ υποστήριξε ακόμη ότι ο συνεταιρισμός ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε συστήματα πιστοποίησης από το χωράφι μέχρι το ράφι. «Τα συστήματα αυτά είχαν και έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφαλισμένη παροχή στον καταναλωτή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας».

Αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες με άλλες εταιρείες, για την παραγωγή και προώθηση αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα μήλα KIKU. Όλες αυτές οι δράσεις αφορούν την ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του συνεταιρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Κουτλιάμπας εστίασε στο μείζον ζήτημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων χωρίς τιμολόγια, και άρα εις βάρος των κρατικών εσόδων. «Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από τέτοιες πρακτικές έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ρόλου των συνεταιριστικών οργανώσεων».

Το κλαρίσιο ροδάκινο

Για τον ιδιαίτερο τρόπο διαχείρισης του ροδάκινου από τους παραγωγούς μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μολασιώτης. Επισήμανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Βελβεντού, το μικροκλίμα και τις εδαφολογικές συνθήκες του, που συμβάλλουν σημαντικά στην ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγονται.

Υποστήριξε ότι η ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του συνεταιρισμού «εξαρτάται από τη φυσική ωρίμανση του καρπού στο δέντρο, ώστε την αντίστοιχη περίοδο να γίνει και η συγκομιδή του προϊόντων». Μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη συγκέντρωση των οργανοληπτικών και γευστικών ιδιοτήτων του καρπού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο συνεταιρισμός.

Τέλος, ο κ. Μολασιώτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, σε συνδυασμό με τον ρόλο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στο νέο αυτό περιβάλλον.

Την εκδήλωση συντόνισε ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Ευθύμης Μπαλάνης παρουσιάζοντας το τριετές πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις δημοσιογράφων και συνεταιριστικών στελεχών, όπως του Χρήστου Τσιχήτα, προέδρου της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, που επισήμανε τον ρόλο και την αναγκαιότητα του συνεταιριστικού κινήματος στη νέα περίοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Ευθύμη Φωτεινού, ο οποίος έκανε αναφορά στον ρόλο που οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Από τα θέματα που τέθηκαν ήταν η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, όπως επίσης και η εξεύρεση εργατών γης για τη συλλογή προϊόντων.

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ιδρύθηκε το 1917, έχει συμπληρώσει δηλαδή πάνω από έναν αιώνα σημαντικής παρουσίας στα αγροτικά δρώμενα. Αριθμεί περίπου 350 παραγωγούς και καλύπτει δραστηριότητες σε 6.500 στρέμματα. Παράγει ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα και δαμάσκηνα.

Ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται από 12 έως 15 εκατ. ευρώ και απασχολεί 15 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και από 80 έως 100 άτομα εποχικά. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μια έκταση 42 στρεμμάτων, με γραφεία 1.100 τ.μ, 13 ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, έκτασης 2.500 τ.μ. και 1.000 τ.μ. αποθήκη γεωργικών εφοδίων. Τα προϊόντα του συνεταιρισμού εξάγονται σε πάνω από 15 χώρες.