Άσπρη μέρα μετά από χρόνια για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Προσδοκίες για υψηλότερη τιμή στην Αιγιαλεία

της Νικολέτας Τζώρτζη

Μία από τις καλύτερες της χρονιές, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας, διανύει η κορινθιακή σταφίδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αύξηση της ποσότητας σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να αγγίξει το 30%, ενώ γίνεται προσπάθεια για τη διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής τιμής για τον παραγωγό, ενισχύοντας το εισόδημά του.

Ήδη, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου του τρύγου, πάνω από 6.000 τόνοι έχουν παραδοθεί από παραγωγούς της Αιγιαλείας στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης, Μίλτος Σταυρόπουλος, είναι νωρίς να μιλήσουμε για τελική τιμή, καθώς δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί από την αγορά, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση μιας ικανοποιητικής τιμής που θα αποζημιώνει τον παραγωγό που παλεύει με μια δύσκολη και κοστοβόρα καλλιέργεια.

«Η τιμή ενδέχεται να είναι υψηλότερη από πέρυσι και αυτό φαίνεται από τις προκαταβολές που δίνουμε για το προϊόν που παραλαμβάνουμε και τα παραστατικά που εκδίδουμε. Η προκαταβολή έχει οριστεί στα 1,55 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στο 1 ευρώ και η τελική τιμή είχε φτάσει τα 2,05 ευρώ το κιλό», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Σταυρόπουλος.

Ο διευθυντής της Παναιγιαλείου αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στη φθίνουσα πορεία της σταφιδοκαλλιέργειας εξαιτίας του υψηλού κόστους καλλιέργειας, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρµογής από την πολιτεία προγράµµατος οικονοµικής ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών, προκειµένου να γίνεται αναµπέλωση.

«H Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι ηγέτιδα δύναμη στις εξαγωγές σταφίδας, καθώς εξάγει πάνω από το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Επίσης, διαχειρίζεται περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας Κορινθιακής Βοστίτσα ΠΟΠ. Δυστυχώς, όμως, από τα 150.000 στρέμματα μαύρης κορινθιακής σταφίδας που καλλιεργούσαμε φτάσαμε στα 90.000 στρέμματα. Αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, τότε η κορινθιακή σταφίδα θα χάσει την εµπορική της δραστηριότητα σε όλο τον κόσµο με τρομερές συνέπειες τόσο για την τοπική όσο και την εθνική μας οικονομία», κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Αύξηση της παραγωγής κατά 50% αναμένεται στην Κορινθία

του Γιώργου Αργυρίου

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά φαίνεται ότι θα έχουν οι παραγωγοί της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αφού η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, όταν πέρσι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα.

Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου περιμένουν αύξηση της παραγωγής κατά 50%. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η υπεύθυνη της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας, Αναστασία Λεπεσιώτη, «στην Ένωση ήδη έχουμε αρχίσει να μαζεύουμε τις πρώτες ποσότητες, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Τον Νοέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η τελική εικόνα. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,50 έως 1,60. Εάν ο παραγωγός θέλει ανοιχτή τιμή, πληρώνεται από τώρα με 1,50 ευρώ και τον Δεκέμβριο, που θα κλείσει, θα λάβει τη διαφορά. Με 1,60 ευρώ πληρώνονται όσοι έχουν πολύ καλή ποιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι η ΕΑΣ Κιάτου δεν προχώρησε καν σε συγκέντρωση σταφίδας, λόγω της μικρής παραγωγής. Ωστόσο, οι τιμές της μαύρης σταφίδας ήταν σαφώς υψηλότερες, λόγω της μεγάλης έλλειψης του προϊόντος, φθάνοντας μέχρι και τα 2,10 ευρώ.

Εμπόριο

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη χρονιά που έρχεται επικρατεί και στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται το προϊόν. Ο Γιώργος Παπαλέκας, που έχει έδρα στη βιομηχανική περιοχή του Κιάτου Κορινθίας, επισημαίνει ότι «η παραγωγή θα είναι τουλάχιστον 30% πιο πάνω από την περσινή περίοδο. Το 2018 είχαμε 17.000-18.000 τόνους παραγωγή και φέτος πάμε για 23.000-25.000 τόνους μαύρης σταφίδας. Οι καλές τιμές των τελευταίων ετών στον παραγωγό οδηγούν πολλούς να ανανεώνουν τις παλιές καλλιέργειές τους και να βάζουν νέες. Υπολογίζουμε την επόμενη πενταετία να ανεβούμε 20% στην παραγωγή».

Στο ερώτημα εάν η αγορά μπορεί να απορροφήσει μια πιθανή αύξηση της παραγωγής, ο κ. Παπαλέκας απαντά πως «στους υπολογισμούς για τη φετινή χρονιά, με ανώτατο όριο τους 25.000 τόνους, είναι δεδομένο ότι θα εξαντληθούν όλες οι ποσότητες». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προβολή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση, ώστε το προϊόν να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τις αγορές του εξωτερικού.