«Άσσος στο μανίκι» του Πούτιν τα αζωτούχα λιπάσματα

Σε διαπραγματευτικό χαρτί της Ρωσίας κατά τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εξελίσσεται το ζήτημα των ρωσικών αζωτούχων λιπασμάτων. Έχοντας λάβει ως δεδομένο ότι η Ευρώπη θα αποφασίσει το αμέσως επόμενο διάστημα να αυξήσει τους δασμούς εισαγωγής των ρωσικών αζωτούχων λιπασμάτων, η Ρωσία ζήτησε την απρόσκοπτη εξαγωγή από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας των πρώτων υλών τροφίμων (σιτηρά, ηλιόσπορος κ.ά.) και λιπασμάτων (αμμωνία κ.ά.) προς τις διεθνείς αγορές – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Λευκό Οίκο. Και στις 25 Μαρτίου, τελικά, το κατάφερε.
Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τη βοηθήσουν να αρθούν οι περιορισμοί σε εταιρείες τροφίμων, λιπασμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες σε αντάλλαγμα την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ακόμη ότι συμφώνησαν επίσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν την απαγόρευση στρατιωτικών χτυπημάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της άλλης πλευράς.
Εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω, θα αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή πρόοδο προς μια ευρύτερη εκεχειρία που η Ουάσινγκτον θεωρεί ως «σκαλοπάτι» προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία, με τον Ντόναλντ Τραμπ στο «οβάλ γραφείο», η Ρωσία έχει το πάνω χέρι σε σχέση με την Ουκρανία και την Ευρώπη. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται και τις πιέσεις από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιπασμάτων, για να περιοριστούν οι αθρόες εισαγωγές αμμωνίας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Έτσι, είδαμε πριν μερικές εβδομάδες τον Σύνδεσμο Fertilisers Europe να επιχαίρει την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή δασμών 25% σε βάθος τριετίας στα αζωτούχα λιπάσματα, που παράγονται σε αυτές τις δύο χώρες.