Αθάνατη Ελλάδα! Τους κλείνουν την ημέρα που πέτυχαν

Φόβοι για κατάργηση της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου

Αθάνατη Ελλάδα! Τους κλείνουν την ημέρα που πέτυχαν

Μπορεί τα παιδιά που φοιτούν στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου να κατάφεραν να ξεχωρίσουν, παρασκευάζοντας ελβετικό τυρί Έμενταλ από ελληνικό αγελαδινό γάλα, όμως το κράτος φαίνεται να έχει άλλη άποψη για τη νέα γενιά τυροκόμων που δημιουργείται εκεί.

Η σχολή, η οποία μάλιστα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, κινδυνεύει να κλείσει, αφήνοντας κυριολεκτικά στον δρόμο δεκάδες σπουδαστές κάθε ηλικίας. Όλα ξεκίνησαν με την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 4386/2016, ο οποίος μάλιστα υποτίθεται ότι ρυθμίζει διάφορα θέματα για την έρευνα. Οι βουλευτές λοιπόν που τον υπερψήφισαν, προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τους ότι με συγκεκριμένες διατάξεις του καταργούνται οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης αλλά είναι δυνατόν να μετατρέπονται σε δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), για ενηλίκους. Τραγική ειρωνεία; Στο κείμενο του νόμου αναφέρεται ότι στις 9 Μαΐου δόθηκε η εντολή για τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Την ίδια εκείνη ημέρα (9 Μαΐου 2016), η νέα γενιά τυροκόμων της χώρας μας (σπουδαστές όλοι της σχολής Επιδαύρου), παρουσίασε το αποτέλεσμα της προσπάθειας για δημιουργία του τυριού Έμενταλ που ήταν τέλειο όχι μόνο στην όψη, αλλά και στη γεύση. Και μπορεί να καταργήθηκε η συγκεκριμένη σχολή, με 104 σπουδαστές και 23 εκπαιδευτές, όμως κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρθηκε για το… πέρασμά της σε καθεστώς ΔΙΕΚ. Και αυτό, παρά την προσπάθεια της διευθύντριας της Δώρας Αντωνοπούλου, η οποία έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, επισημαίνοντας την προοπτική της σχολής αλλά και την προσφορά της στην κοινωνία και στην οικονομία της Πελοποννήσου.

Σοβαρό πλήγμα για την αγροτική οικονομία της Πελοποννήσου εάν τελικά δεν βρεθεί τρόπος μετατροπής της ΣΕΚ σε ΔΙΕΚ

Με τη δημοσίευση του νόμου, στις αρχές Μαΐου, σπουδαστές και εκπαιδευτές κλονίστηκαν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη σχολή. Η μετατροπή από ΣΕΚ σε ΔΙΕΚ πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε τον Σεπτέμβριο να μπορεί να δεχθεί εγγραφές. Και ενώ το υπουργείο, προς το παρόν, κωφεύει, ακόμη και σήμερα υπάρχουν τηλεφωνήματα στη γραμματεία της σχολής από ανθρώπους που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτήν, γεγονός που καταδεικνύει την καλή φήμη της πανελλαδικά.

Η αγωνία κορυφώνεται και όλοι ελπίζουν ότι τελικά το υπουργείο θα λάβει τις αποφάσεις και θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει, ώστε οι περιζήτητες ειδικότητες της Μελισοκομίας, της Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας, της Λιθοξοΐας – Λιθοχαρακτικής, της Κοπτικής – Ραπτικής αλλά και η νέα, του Αγροτουρισμού, θα λειτουργήσουν κανονικά το φθινόπωρο, συνεχίζοντας να προσφέρουν στελέχη στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο!

Και όλα αυτά σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά πως δεν μπορούν πλέον να βασίζονται, μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου, μόνο στις δεξιότητες που απέκτησαν στη βασική τους εκπαίδευση. Αποτελεί, πλέον, ανάγκη η μεγαλύτερη συμμετοχή των ενηλίκων σε κάθε είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα, με στόχο την απόκτηση νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ή την προσωπική εξέλιξη και ολοκλήρωση. Εάν η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, το κλείσιμο της χολής θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα όχι μόνο για τους ίδιους τους σπουδαστές της αλλά και για τους πυλώνες της οικονομίας ολόκληρης της Πελοποννήσου.

  • Γιώργος Αργυρίου