Στα ΑΤΜ σήμερα τα υπόλοιπα του 2021, την Τετάρτη η προκαταβολή του 2022

Στο λογαριασμό των δικαιούχων καταβάλλονται, όπως όλα δείχνουν, σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου τα υπόλοιπα του 2021, ύψους 32 εκατ. ευρώ (μαζί με την επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας), ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 2022.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπολογισμός πληρωμής:

  • της Βασικής Ενίσχυσης και των υπολοίπων καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων  καθώς και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους (ΜΝΑ) με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021 συνολικού ποσού 5,25 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές αυτές αφορούσαν κυρίως διοικητικές πράξεις που έγιναν αποδεκτές και διορθώσεις σφαλμάτων.
  • της επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας του έτους 2021 ύψους 26,75 εκατ. ευρώ (έναντι 16,3 εκ € 2020).

Όπως επιβεβαιώνει με σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ «οι ενισχύσεις θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων». 

Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι: Σε αυτές τις πληρωμές περιλαμβάνονται 185 νέοι δικαιούχοι Εθνικού Αποθέματος 2021 ενώ  καταβλήθηκαν ενισχύσεις επίσης σε 91  δικαιούχους ΕΑ 2021 από τους 2.021 που είχαν δεσμευθεί λόγω ευρημάτων στις πληρωμές της 30.6.2021. Για τους υπόλοιπους, που παραμένουν δεσμευμένοι, λόγω ότι προέκυψαν προβλήματα με την απόδειξη της νόμιμης κατοχής των εκτάσεων που δήλωσαν, η πληρωμή τους θα ολοκληρωθεί με την προσκόμιση  στον ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρών νομικών εγγράφων απόδειξης της νόμιμης κατοχής που θα αναιρούν τα ευρήματα.

Με τις πληρωμές αυτές των 32 εκατ. ευρώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει τις πληρωμές για τις αιτήσεις 2021, έχοντας καταβάλλει συνολικά το ποσό των περίπου 2 δισ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να:

  • έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet) ή,
  • να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

«Παράλληλα με την ολοκλήρωση των πληρωμών του έτους 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει βάσει τυχαίου δείγματος και άλλων  κριτηρίων καθώς και  ευρημάτων στην αξιολόγηση αριθμού ΚΥΔ, για την τήρηση των υποχρεώσεων τους, βάση των  υπογεγραμμένων  ΣΔΕΠΥΑΠ  για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα συμμόρφωσης» σημειώνει το ΥΠΑΑΤ.