Αύξηση της αυτάρκειας πουλερικών µέσω Επιχειρησιακής Οµάδας

Εκτροφείς, κρεοπώλες και πανεπιστήμια στο Νότιο Τυρόλο της Ιταλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν με βιώσιμο τρόπο στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για τα προϊόντα πτηνοτροφίας. Αντιλήφθηκαν πως η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μελών της αλυσίδας τροφίμων είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που θα αυξήσουν την παραγωγή και τη βιωσιμότητα και θα δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να μπουν στον κλάδο.

Η Marianne Kuntz, από το τμήμα Καινοτομίας και Ενέργειας της Ένωσης Αγροτών Südtiroler Bauernbund του Νότιο Τυρόλο και επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «στην επιχειρησιακή ομάδα συμμετέχουν δύο πτηνοτρόφοι, ένας κρεοπώλης, το πανεπιστήμιο του Μπολζάνο, το ερευνητικό κέντρο Versuchszentrum Laimburg και μία συμβουλευτική ομάδα από το Νότιο Τυρόλο. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί και διακρατικές σχέσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, καθώς συμμετέχει και η ομάδα συμβουλευτικής ARGE Huhn & Co από την Αυστρία».

Το πρόβλημα

Ο λόγος δημιουργίας της επιχειρησιακής ομάδας ήταν πως στο Νότιο Τυρόλο παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Υψηλή ζήτηση για πτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται τοπικά και χαμηλή αυτάρκεια των προϊόντων αυτών. Οι πτηνοτρόφοι αναζητούσαν, λοιπόν, τους τρόπους που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αυτάρκεια, αλλά και να βοηθήσουν και άλλους να ενταχθούν στον κλάδο, καθώς σύμφωνα με τη Marianne Kuntz «η πτηνοτροφία θεωρείται ένας ελκυστικός τομέας τόσο για νέους όσο και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η επιχειρησιακή ομάδα κατά μήκος της αλυσίδας είναι «η δημιουργία τοπικών εκκολαπτηρίων, η διαθεσιμότητα τοπικών ζωοτροφών, η αύξηση της εμπειρίας των πτηνοτρόφων, η δημιουργία υποδομών για μικρά πτηνοτροφεία, η αύξηση της ασφάλειας και της υγιεινής των προϊόντων, η αποτελεσματική επεξεργασία των προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, η αύξηση των διαθέσιμων καναλιών διάθεσης των προϊόντων, καθώς και της προθυμίας των καταναλωτών να πληρώσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που παράγονται τοπικά», επισημαίνει η κα Kuntz.

Η λύση

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχειρησιακής ομάδας και για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, οι ερευνητικοί φορείς έρχονται σε επαφή με τους πτηνοτρόφους, παρατηρούν τον τρόπο εκτροφής, ενώ μαθαίνουν για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν μέσω συνεντεύξεων. Επίσης, μελετούν τη χρήση κοινών ή κινητών σφαγείων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γρηγορότερη και αποδοτικότερη διαδικασία. «Κατά την πιλοτική εφαρμογή, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι πουλερικών, ώστε να μετρηθεί η παραγωγικότητά τους, ενώ ερευνάται και ποιος τύπος σφαγείου είναι κατάλληλος για κάθε περίπτωση αγρότη, ώστε να πραγματοποιηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται», τονίζει η κα Kuntz και συνεχίζει, λέγοντας πως αυτές οι πρακτικές θα μεταδοθούν και σε άλλους πτηνοτρόφους της περιοχής.