Αύξηση της παραγωγής κριθαριού μέσω της συνεργασίας

krithari-auxisi-paragogis

Ησυμβουλευτική για νέες μεθόδους καλλιέργειας, οι πιλοτικές εφαρμογές στο χωράφι και η εκπαίδευση είναι οι τρόποι χάρη στους οποίους οι παραγωγοί στο Νότιο Τυρόλο κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή κριθαριού που προορίζεται για μπύρα. Οι παραγωγοί στο Νότιο Τυρόλο εντόπισαν πως η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για κραφτ μπύρα συμβάλλει στο άνοιγμα της αγοράς, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους που θέλουν να μπουν στον χώρο. Ωστόσο, θέλοντας να βρουν τρόπους ώστε να πετύχουν την αύξηση της παραγωγής με βιώσιμο τρόπο, δημιούργησαν την επιχειρησιακή ομάδα «INNOBier», η οποία απαρτίζεται από «τέσσερις παραγωγούς, την Ένωση Αγροτών Südtiroler Bauernbund στο Νότιο Τυρόλο, η οποία είναι και επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, έναν σύμβουλο από τη βιομηχανία μπύρας, τη συμβουλευτική υπηρεσία BRING και τον ερευνητικό οργανισμό Versuchszentrum Laimburg», αναφέρει στην «ΥΧ» η Marianne Kuntz, από το τμήμα Καινοτομίας και Ενέργειας της Ένωσης Αγροτών Südtiroler Bauernbund. Η κα Kuntz τονίζει πως βασικός στόχος της επιχειρησιακής ομάδας είναι να αναπτύξει οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα εκμεταλλεύσεων.

Οι προκλήσεις

Η σταδιακή μείωση της καλλιεργήσιμης γης με κριθάρι στην περιοχή από το 1900, η έλλειψη γνώσης σε συνδυασμό με την απουσία τοπικών δομών για τη μεταποίηση του κριθαριού αποτελούν μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η επιχειρηματική ομάδα, αναφέρει η κα Kuntz. Η επικεφαλής της επιχειρηματικής ομάδας τονίζει, επίσης, πως η εμφιάλωση και η εμπορία μικρών ποσοτήτων μπύρας αποτελούν χαρακτηριστικό της περιοχής και θεωρούνται ακόμη μία πρόκληση.

Η λύση

Η λύση της επιχειρηματικής ομάδας για τη βιώσιμη παραγωγή κριθαριού που προορίζεται για μπύρα έρχεται από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις δοκιμές στις πιλοτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν δημιουργηθεί και την έρευνα σχετικά με τις ποικιλίες που είναι κατάλληλες ανάλογα με την περιοχή και το έδαφος. Η κα Kuntz τονίζει πως «η λύση θα έρθει και από τον τομέα της διανομής, στον οποίο προσπαθούν να βρουν τρόπους να επεκτείνουν το δίκτυο πώλησης των προϊόντων. Τέλος, επιχειρείται η εύρεση νέων τρόπων σύνδεσης του τουρισμού με την παρασκευή μπύρας και την αύξηση των ποιοτικών στάνταρ για τους τοπικούς παραγωγούς κριθαριού».